Wet aanpak woonoverlast in werking

Op 1 juli 2017 is de Wet aanpak woonoverlast in werking getreden. Deze wet brengt een wijziging aan in de Gemeentewet, waardoor burgermeesters meer mogelijkheden krijgen om inwoners van hun gemeente aan te pakken als zij ernstige overlast veroorzaken. Lees hieronder wat er is veranderd en wat het voor Verenigingen van Eigenaren (VvE ‘s) betekent.

Oude situatie

Iedere VvE heeft er wel eens mee te maken: geluidsoverlast, vervuiling of zelfs intimidatie en geweld van medebewoners. Zowel eigenaren als huurders kunnen – mits laatstgenoemden een gebruikersverklaring hebben ondertekend – door de VvE aangepakt worden. Zo kan de VvE een boete opleggen, of in extreme gevallen kan een overlastgever uit zijn appartement gezet worden. Dat geldt dus zowel voor eigenaren als huurders. Daarnaast kunnen de buren van de overlastgever zelf actie ondernemen door een procedure bij de rechter te starten, maar dat is vaak een kostbare en lange weg.

Burgermeester kan gedragsaanwijzing geven aan eigenaar koopwoning

Voor de invoering van de nieuwe wet kon de burgermeester van een gemeente een gedragsaanwijzing geven aan een huurder. Het komt erop neer dat de burgermeester een bepaald soort overlastgevend gedrag dan sanctioneert met een dwangsom. Door de invoering van de Wet aanpak woonoverlast kan dat nu dus ook bij koopwoningen. Met de wet is een nieuw artikel 151d aan de Gemeentewet toegevoegd die de bevoegdheden van de burgermeester uitbreidt voor – bijvoorbeeld – ernstig asociaal gedrag, langdurige pesterijen of bedreigingen.

Gedragsaanwijzing kan ook voor overlast door Airbnb?

Vaak zorgen toeristen voor overlast vanuit een appartement. Veel VvE’s ervaren overlast als een appartement via Airbnb verhuurd wordt. Omdat ze meestal na een korte periode weer weg zijn, is het lastig om hen aan te pakken. Met behulp van de nieuwe wet kan de burgermeester wel de eigenaar aanpakken die zijn woning via Airbnb of andere verhuurwebsite verhuurt.

Video: Wet aanpak woonoverlast, wat verandert er?

Bekijk hieronder de video van het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid over de Wet aanpak woonoverlast:

Dit bericht is geplaatst op  maandag 3 juli 2017.

Reacties


Discussiƫren over dit onderwerp? Ga naar het VvE-Forum op VvE-Forum.nl

1 reacties over “Wet aanpak woonoverlast in werking

  1. p schreef:

    Wet aanpak woonoverlast
    men maak mensen levens kapot!! het is een mens onterende wet!! bij wie je ook aan de bel trekt er is er niet 1 die je serieus. neemt 8jr hel elke maand netjes huur betalen en geen poot hebben om op te staan sorry vind dat schandalig!! geestelijk lichamelijk sta ik met beiden benen in de goot!! zo goed en fijn is hier in Nederland geregeld! men kijkt met linker oog in rechter broekzak veder komt er niet 1

    Afz p

Reageren op dit artikel kan hieronder.
Wilt u discussiƫren of heeft u een vraag? Surf dan naar VvE-Forum.nl

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Alle velden gemarkeerd met * moeten worden ingevuld.