Zonnepanelen voor de VvE: wat zijn de mogelijkheden?

De daken van Nederlandse woningen worden sneller dan ooit vol gelegd met zonnepanelen. Toch blijven de daken van appartementencomplexen, veelal beheerd door Verenigingen van Eigenaars (VvE ‘s), ver achter op deze trend. Dit is zonde, want juist de grote daken van VvE’s zijn door schaalvoordelen uitermate geschikt voor zonnepanelen.

Door: ir. ing. Willem Christiaens, Onze Stroomfabriek | Redactie: Nederlandvve.nl

Appartementseigenaren steeds meer bewust van voordelen zonne-energie

Bewoners van appartementen lijken zich echter steeds meer bewust van de voordelen van zonne-energie: niet alleen voor hun eigen portemonnee, maar ook om bij te dragen aan een duurzamere samenleving. Door de komst van nieuwe technologiëen komt zonne-energie ook voor appartementseigenaren steeds dichterbij. Zonne-energie is nu ook voor VvE’s interessant.

Mogelijkheden zonne-energie voor VvE’s

Er zijn verschillende mogelijkheden om zonne-energie te organiseren voor bewoners van een appartement. De belangrijkste zijn het leveren van de opgewekte energie aan de gemeenschappelijke voorzieningen zoals de verlichting en de liften, de zogenaamde postcoderoos regeling waarbij de opgewekte energie wordt verkocht aan een energiebedrijf en, tot slot, het Solar Smart Grid, waarbij de zonnestroom uitsluitend wordt geleverd aan de deelnemende VvE-leden. Hieronder volgt een uiteenzetting van de mogelijkheden.

Levering aan de gemeenschappelijke voorzieningen

Bij deze mogelijkheid leveren de zonnepanelen alle energie aan de gemeenschappelijke voorzieningen. De kosten van de installatie worden betaald uit de kas van de VvE met als doel het verminderen van de gemeenschappelijke energiekosten. Hoewel deze methode in eerste instantie het meest voor de hand liggend lijkt, kent het enkele nadelen. Zo levert het aanwenden van de VvE reserves weerstand op wanneer niet alle leden geïnteresseerd zijn in zonnepanelen. Daarnaast wordt het stroomtarief per aansluiting doorgaans lager, als er meer stroom per aansluiting wordt verbruikt. Omdat het stroomgebruik van – bijvoorbeeld – liften erg hoog is, is het tarief laag, zodat de kostenbesparing door zonnepanelen gering blijft. Tot slot heeft de eigenaar van een individuele woning recht op een btw-voordeel, maar dat geldt vooralsnog niet voor VvE’s, zodat VvE’s per saldo hogere kosten hebben.

Postcoderoos regeling: verkoop energie aan energiemaatschappij

Onder deze regeling is het mogelijk voor eigenaren om gezamenlijk met hun medebewoners een zonne-energie installatie te plaatsen op het gemeenschappelijke dak van de VvE, en alle zonnestroom te verkopen aan een energiebedrijf. De zonnestroom wordt dus niet geproduceerd voor eigen gebruik. Het energiebedrijf betaalt slechts een relatief laag tarief voor de zonnestroom. Via de postcoderoosregeling is het mogelijk voor iedere individuele bewoner om een gedeelte van de energiebelasting van hun eigen energierekening terug te halen bij de belastingdienst. Het grote voordeel van deze regeling is dat deelname flexibel is, niet alle bewoners hoeven mee te doen. Nadelen van deze regeling zijn dat er geen btw voordeel bestaat en dat het lagere financiële opbrengsten kent ten opzichte van een reguliere woning met een eigen dak. Ook zijn er aanzienlijke jaarlijks terugkerende kosten voor o.a. het afhandelen van de administratie voor de belastingteruggave en netwerkkosten voor de benodigde elektriciteitsaansluiting.

Solar Smart Grid

Het Solar Smart Grid is een technologie speciaal ontwikkeld voor de VvE waarbij de zonne-energie direct wordt geleverd aan de deelnemende bewoners. Geïnteresseerde bewoners krijgen de mogelijkheid om deel te nemen aan de installatie waarbij iedere bewoner zelf bepaalt hoeveel deze financieel bijdraagt. Vervolgens krijgen bewoners naar verhouding van hun bijdrage zonnestroom geleverd in hun eigen appartement. Door het Solar Smart Grid voldoen de bewoners (net als reguliere woningeigenaren) aan de spelregels voor salderen op huishoudniveau. Aangezien de energiekosten hier het hoogst zijn kan op deze manier het meest bespaard worden. Daarnaast is het voor deelnemers mogelijk om de btw als korting op de installatie terug te ontvangen. Naast deze financiële voordelen biedt het Solar Smart Grid veel transparantie en flexibiliteit. Het is voor deelnemende bewoners bijvoorbeeld mogelijk om hun aandeel in de installatie aan elkaar door te verkopen. Mocht een bewoner bijvoorbeeld gaan verhuizen dan verkoopt deze het aandeel van de installatie door aan een geïnteresseerde buur. Deze aanpassing kan door de bewoners worden doorgevoerd via een online webportaal waarna de verdeling van de zonnestroom automatisch wordt aangepast. Zie onderstaande video voor meer informatie.

Over de auteur

Willem Christiaens heeft meer dan 10 jaar ervaring in de ontwikkeling van hernieuwbare energie initiatieven in Nederland en daarbuiten. Zijn doel is om VvE’s te voorzien van zonne-energie en heeft daarom met Onze Stroomfabriek het innovatieve Solar Smart Grid ontwikkeld.

Dit bericht is geplaatst op  maandag 3 oktober 2016.

Reacties


Discussiëren over dit onderwerp? Ga naar het VvE-Forum op VvE-Forum.nl

1 reacties over “Zonnepanelen voor de VvE: wat zijn de mogelijkheden?

  1. Ans Terpoorten-Lauret schreef:

    Is het mogelijk dat iemand langskomt om het bestuur van onze VvE hier het een en ander over te vertellen.??

Reageren op dit artikel kan hieronder.
Wilt u discussiëren of heeft u een vraag? Surf dan naar VvE-Forum.nl

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Alle velden gemarkeerd met * moeten worden ingevuld.