Column: "Akkoord!"

Door: Sjoerd Kok | Cocq Makelaars

Je weet precies wat jouw klant kan betalen. Je weet welk verlies de verkoper gaat lijden. Je weet bij aanvang eigenlijk al voor hoeveel en onder welke voorwaarden een huis zal worden aangekocht. Alles heb je al berekend in je vooronderzoek. Alles heb je al verteld aan je klanten. Het is duidelijk. Klaar. Toch? Right…

Als makelaar ontkom je er niet aan: onderhandelen, steggelen, polderen, praten en uiteindelijk nog meer onderhandelen. Een onderhandeling tussen koper en verkoper is eigenlijk een spel tussen minimaal 4 partijen. De verkopers hebben een eigen agenda. De makelaar van de verkoper meestal ook. De kopers weten wat ze willen, maar dat is niet altijd wat er mogelijk is. Dus ben je dan opeens informateur, onderhandelaar en mediator ineen. En dan heb je de banken nog. En de regering.

Toch blijft het mijn favoriete onderdeel van het proces. Het onderste uit de kan halen voor je klant. Verder gaan, nog een beetje verder en dan nog wat. Niet genoeg? Dan niet. Wachten we toch een paar weken. We zien je vanzelf bij de notaris. Mitch noemt het ‘de trekker overhalen’.

Eigenlijk hadden Mark en Diederik het best makkelijk. Eén op één onderhandelen. Kwartetten eigenlijk.

‘Zeg Mark, ik wil graag van jou van de woningmarkt, ehm… de hypotheekrenteaftrek’.

‘Ja shit, daar heb je me Didi. Nou dan wil ik van jou, van de sociale zekerheid, de WW-duur!’

Het kan dus erger. Het grote geluk is geweest dat ze het met z’n tweeën mochten doen. Wat nou als ze het weer met z’n vieren, vijven of meer hadden moeten doen?

‘Mark. Marruk! Fijn dat we ontwikkelingssamenwerking korten, maar ben je Europa nu vergeten? Europa is nog vééél duurder!’

‘Nee nee, Mark! Luister niet naar Geert! Europa is alles wat er voor ons toe doet!’

‘Oh Mark, wat zou het mooi zijn als Alexander nou eens stelling zou nemen over iets anders dan onderwijs of Europa…’

‘Jongens toch, waar hebben we het nu over? Begrotingstekort, crisis, kilometerheffing? Het valt allemaal in het niet bij de agenda van de duivel: abortus, euthanasie en, het allerergste: gelijke rechten voor de vrouw! Laten we nou eerst eens zorgen dat iedere school in Nederland den bijbel gaat onderwijzen in plaats van die dekselsche evolutie!’

Zolang je niet met de PVV of de SGP hoeft te onderhandelen valt het wel mee allemaal. Eigenlijk hetzelfde als niet met de bank of met de taxateur in conclaaf te hoeven gaan. Logisch dat er een snel en duidelijk akkoord is gekomen. Alleen maar goed voor de huizenmarkt. We weten nu waar we aan toe zijn. Even geen randzaken, maar gewoon doen wat nodig is. Net als in een ‘normale’ onderhandeling. Eén op één dus. We kunnen weer verder.

Wat mij betreft, akkoord!

Over de auteur:
Sjoerd Kok is een van de eigenaren van Cocq Makelaars in Amsterdam en schrijft geregeld over zaken die hij als makelaar tegenkomt.

Dit bericht is geplaatst op  vrijdag 23 november 2012.

Reacties


Discussiëren over dit onderwerp? Ga naar het VvE-Forum op VvE-Forum.nl

Reageren op dit artikel kan hieronder.
Wilt u discussiëren of heeft u een vraag? Surf dan naar VvE-Forum.nl

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Alle velden gemarkeerd met * moeten worden ingevuld.