Boekrecensie: De Vereniging van Eigenaren

Titel: De Vereniging van Eigenaren
Ondertitel: Besturen met uw buren
Auteur: Aernout Bouwman-Sie | Verenigingen en Stichtingen (V&S)

ISBN/EAN 978-90-78586-31-9

Prijs: €9,01 (€8,50 exclusief BTW)
Verkrijgbaar bij: www.verenigingen.nl

Beoordeling Nederlandvve.nl:

Inhoud

Het boek De Vereniging van Eigenaren; besturen met uw buren van Verenigingen en Stichtingen behandelt de meest belangrijke onderwerpen met betrekking tot Verenigingen van Eigenaars (VvE’s). Het boek behandelt achtereenvolgens de opbouw en structuur van de VvE, het activeren van de VvE, de financiën en de jaarvergadering, verzekeringen, onderhoud, energiebesparing en veiligheid. Het beoogt appartementseigenaars in korte tijd inzicht te geven in de VvE en ook bestuurders te ondersteunen bij het besturen van de vereniging.

Mening Nederlandvve.nl

Het boek is goed geschreven en formuleert de vaak lastige materie op een manier waardoor deze inzichtelijk wordt voor de lezer. Het boek zelf is kort en bondig: in minder dan 60 pagina’s worden de meest belangrijke onderwerpen behandeld. Helaas is het boek – mogelijk door het beperkt aantal pagina’s – vaak onvolledig. Zo gaat de auteur bij het schrijven over het recht een appartement te verhuren voorbij aan de plicht een gebruikersverklaring te doen ondertekenen: dit had met één of twee zinnen opgenomen kunnen worden. Daarnaast hebben we een aantal fouten gevonden. Het begrip ‘quorum‘ wordt bijvoorbeeld verward met ‘vereiste meerderheid.’ Ook wordt het goedkeuren van de jaarstukken ten onrechte op één lijn gesteld met ‘decharge‘ aan het bestuur.

Het hoofdstuk waarin de lezer tips krijgt over het beoordelen van offertes is zeer nuttig. Ook waren we erg te spreken over de ‘tips’ die in de kaders van de tekst werden gegeven. Helaas maakt dit de onvolledigheden en fouten ons inziens niet goed.

Conclusie

Een boek dat beoogt bestuurders te ondersteunen bij het besturen van de VvE mag wat ons betreft geen fouten bevatten, laat staan op een essentieel onderdeel als besluitvorming. Hoewel het boek goed geschreven is, goede voorbeelden bevat en met handige ‘tips’ de tekst onderbreekt, kan dit de fouten en onvolledigheden niet compenseren. Wij kunnen dit boek daarom dus niet aanbevelen. Dit zou anders zijn als de prijs (stukken) lager zou zijn én de doelstelling van de auteur een andere zou zijn geweest. Nu komen we op een totaalscore van 2 sterren.

Dit bericht is geplaatst op  woensdag 23 oktober 2013.

Reacties


Discussiëren over dit onderwerp? Ga naar het VvE-Forum op VvE-Forum.nl

Reageren op dit artikel kan hieronder.
Wilt u discussiëren of heeft u een vraag? Surf dan naar VvE-Forum.nl

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Alle velden gemarkeerd met * moeten worden ingevuld.