Een appartement verduurzamen met een VvE, hoe werkt dat?

Verduurzamen is de laatste jaren steeds meer in het nieuws. En zeker met de hoge energieprijzen is het de moeite waard om de warmte binnenshuis te houden. Maar hoe zit het als je in een appartement woont? Wat kun je zelf doen en wat moet je samen met je Vereniging van Eigenaars (VvE) doen? Centraal Beheer geeft je handige tips.

Regels van een VvE bij verduurzamen

Woon je in een appartement? Dan zijn er bepaalde regels waar je je aan moet houden. Deze staan geschreven in de afspraken van je Vereniging van Eigenaars (VvE). Zo kun je niet zomaar zonnepanelen op het dak van je appartement plaatsen. Of een warmtepomp laten installeren. Om te verduurzamen moeten soms zelfs 70% van de eigenaren het met elkaar eens zijn. Dat kan flink wat tijd kosten. Gelukkig zijn er dingen die je zelf kunt doen. En er zijn verschillende manieren om met je VvE een plan van aanpak te maken om samen te verduurzamen.

5 snelle tips om zelf te verduurzamen

Slimme tips om energie te besparen vliegen je waarschijnlijk om de oren. Toch zijn het soms juist de kleine klusjes die blijven liggen. Denk bijvoorbeeld aan:

 1. Plaatsen van radiatorfolie
  Dit is een heel voordelige en snelle manier om te voorkomen dat de warmte verloren gaat door je buitenmuur.
 2. Plakken van tochtstrips
  Grote kans dat je grote kieren al hebt gedicht. Maar heb je ook aan de zolder gedacht? Of aan het raampje op het toilet?
 3. Een brievenbus met borstel
  Heb je een brievenbus met klep in de voordeur? Vervang deze dan door eentje met een borstel. Deze houdt de wind goed tegen.
 4. Plaatsen van tochtfolie voor enkel glas
  Hierdoor ontstaat een extra laag tussen het raam en de folie die de kou tegenhoudt.
 5. Gordijnen ophangen
  Zeker in oude, tochtige appartementen is het een uitdaging om de warmte vast te houden. Dikke gordijnen voor ramen helpen al een boel. Maar denk ook eens aan gordijnen voor een trappengat of deuropening.

Plan van aanpak om je appartement samen te verduurzamen

Heb je er zelf alles aan gedaan om je appartement zo goed mogelijk te isoleren? Dan is het tijd voor het grote werk. Maar hoe zorg je ervoor dat verduurzaming op het Meerjarenonderhoudsplan (MJOP) van je VvE komt te staan? De stappen hieronder helpen je hierbij:

 • Bespreek je verduurzamingswensen (denk aan isolatie, zonnepanelen, warmtepomp) tijdens de jaarlijkse vergadering.
 • Heb je buren die ook graag willen verduurzamen? Maak dan een werkgroep. Nodig ook je beheerder uit als je VvE die heeft.
 • Vraag je buren wat zij belangrijk vinden. En onderzoek welk onderhoud er al op de planning staat. Zo kun je groot onderhoud gelijk combineren.
 • Laat je adviseren en plan een gratis oriëntatiegesprek voor je VvE met een verduurzamingsexpert. Dit is ook handig als je VvE een beheerder heeft. Hij of zij weet namelijk ook niet alles. Nodig daarom je beheerder uit voor het gesprek.
 • Vraag een Startplan aan. Hierin krijg je verduurzamingsscenario’s die op maat gemaakt zijn voor je VvE. Je ziet meteen welke slimme maatregelen je kunt nemen. Daar hoort ook een indicatie van de kosten en opbrengsten bij.
 • Het Startplan helpt je om je buren te overtuigen van de meerwaarde en haalbaarheid van verduurzamen. Vind je het lastig om dit zelf te doen? Een verduurzamingsexpert van Centraal Beheer helpt je hier graag bij.

De verduurzaming van je VvE betalen

Een VvE verduurzamen kan veel geld kosten. Maar het is best mogelijk door slim gebruik te maken van VvE subsidies en VvE financieringen bij verduurzaming. De hulp van een expert is daarom geen overbodige luxe. Zij berekenen voor jou de meest gunstige verduurzamingscenario’s. En nemen hierin de financierings- en subsidiemogelijkheden mee.

Centraal Beheer staat met partners voor je klaar

Verduurzamen van een VvE kan soms best lastig zijn. Alle hulp is dan welkom. Centraal Beheer heeft jarenlange ervaring in het verzekeren van VvE’s. We weten goed welke risico’s er zijn en hoe je op een veilige en verzekerbare manier kan verduurzamen. Oftewel, we denken graag met je mee. Samen met deskundige partners bieden wij hulp bij elke stap in het verduurzamingsproces.

Meer informatie?

Bekijk dan de brochure of vraag een gratis VvE orientatiegesprek aan via de website. Zo kom je erachter wat de beste verduurzamingsstappen zijn voor jouw VvE.

(Dit artikel is geschreven in samenwerking met Centraal Beheer)

Dit bericht is geplaatst op  maandag 5 februari 2024.

Reacties


Discussiëren over dit onderwerp? Ga naar het VvE-Forum op VvE-Forum.nl

Reageren op dit artikel kan hieronder.
Wilt u discussiëren of heeft u een vraag? Surf dan naar VvE-Forum.nl

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Alle velden gemarkeerd met * moeten worden ingevuld.