Failliete makelaar en de mayakalender

Door: Sjoerd Kok

2012 het einde van de wereld? Voor een hoop makelaars wel in ieder geval. Vorige week ging zelfs de glamour-makelaar van Amsterdam failliet. Ter Haar Makelaars. Een van de meest gerenommeerde en bekende kantoren van Amsterdam. Het ultieme voorbeeld van een makelaardij van de oude stempel. Kantoor in hartje Oud-Zuid, groot marketingbudget en veel personeel. Als je het kantoor op de Jacob Obrechtstraat binnenliep wilde je gewoon direct je huis bij hen onderbrengen. Uitstraling en marktkennis. Dat was alles wat ze nodig hadden. Het was in deze tijd dus niet meer genoeg. Bart heeft het wel volgens mij wel netjes gedaan. Eerst alles betalen, zaken goed afhandelen en dan stoppen. Chapeau.

Het lijkt wel of de Mayakalender is opgesteld voor de Nederlandse vastgoedmarkt. De tijden worden roeriger, de wereld staat op zijn kop. De kalender loopt af op 21-12-2012 en wat er daarna gebeurt weet eigenlijk niemand. Frappant dat 10 dagen later de nieuwe hypotheekvoorwaarden ingaan. Het blijft vooralsnog gissen wat dat gaat betekenen. Hoe lang blijft het stil? Hoe ver gaan de prijzen zakken?

In Amsterdam gaan zelfs een aantal kantoren (uit de top-15) fuseren. Fuseren betekent eigenlijk: personeel ontslaan, kleiner worden, één locatie uitkiezen en zelf weer aan de slag. Als het lichte herstel van vorig jaar had doorgezet was dit niet nodig geweest. Het is wel logisch. Als je financiële reserves (bijna) op zijn kun je beter zelf vast stappen ondernemen. Een faillissement kun je zelf op tijd aanvragen. Fuseren kan je ook het best op tijd doen. Wees de markt een stapje voor. Je kan later altijd weer opnieuw beginnen of je eigen weg gaan. Het valt me mee dat zo weinig kantoren deze weg nu bewandelen. Of is dit slechts een voorbode?

Het uitblijven van duidelijkheid kan een reden zijn dat er niet meer kantoren acuut stappen ondernemen. Wat dat betreft hadden de verkiezingen niet op een ongelukkiger moment kunnen komen. De ‘PVVDVDA’ is het gelukkig in alles roerend met zichzelf eens (beetje gek na alle verkiezingsdebatten), dus we zullen wel snel een regeerakkoord zien. Het is echter wel zo dat het vooruitzicht op strengere hypotheekvoorwaarden nu eigenlijk de enige drijvende factor achter de huizenmarkt is. Dus we wachten op wat komen gaat, maar tegelijkertijd kunnen we eigenlijk niet wachten. Ironisch.

2013. Als het aan de huizenzoeker van nu ligt mag het nog wel even duren voor het zover is. Als het aan de makelaar ligt kan het twee kanten op. Omzet of duidelijkheid. Doorgaan of failliet. We zullen het zien!

Over de auteur:
Sjoerd Kok is een van de eigenaren van Cocq Makelaars in Amsterdam en schrijft geregeld over zaken die hij als makelaar tegenkomt. Meer blogs van Sjoerd kunt u hier terugvinden. Klik hier voor de bedrijfsvermelding van Cocq Makelaars.

Dit bericht is geplaatst op  vrijdag 19 oktober 2012.

Reacties


Discussiëren over dit onderwerp? Ga naar het VvE-Forum op VvE-Forum.nl

Reageren op dit artikel kan hieronder.
Wilt u discussiëren of heeft u een vraag? Surf dan naar VvE-Forum.nl

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Alle velden gemarkeerd met * moeten worden ingevuld.