Hoe u de koude dagen kunt trotseren

Door: Dennis Vogels van Isoleerjehuis.nl

Het is weer winter, de dagen worden korter, de wind waait harder, het regent en sneeuwt. Kortom, het wordt kouder. Niets is fijner dan met het hele gezin rondom de kachel te zitten of met uw blote voeten over een door vloerverwarming verwarmde vloer te lopen. Niets  vervelender dan wanneer u na een koude winter een hoge energierekening ontvangt.

Zorg er daarom voor dat u uw huis goed isoleert. Isolatie verbetert het comfort van uw woning doordat het warmteverlies tegengaat. Warmteverlies treedt op ter hoogte van de ramen, de muren het dak en de vloer van de begane grond. Isolatie van deze oppervlakken zorgt voor minder warmteverlies en een lagere energierekening (zie ook figuur 1). Een goed geïsoleerde woning betekent dus minder condens op de ramen, echt warme voeten maar  ook minder geluidsoverlast van buren of verkeer.

Eigenaren van koopappartementen mogen hun woning niet zelf laten isoleren maar dit moet de VvE doen voor het gehele gebouw. Dit kan op korte termijn door eenmalig een bijdrage aan de leden te vragen of op lange termijn door hiervoor te sparen in een reservefonds. Op korte termijn isoleren heeft als voordeel dat u kunt profiteren van de nu geldende (tijdelijke) subsidieregelingen en de BTW-korting (6% i.p.v. 19%).

Een eenmalige investering ter verbetering van de isolatie van uw woning leidt dus tot een warmer binnenklimaat, zeer belangrijk in de winter,  en een lagere energierekening!

Figuur 1: Voorbeeld van besparingen en terugverdientijd:

IsolatievormBesparing per jaar
(in euro´s)
Terug-
verdientijd
in jaren
Dubbel glas27511
HR++ glas39710
Dakisolatie onverwarmde zolder1885
Dakisolatie verwarmde zolder4359
Leidingisolatie CV in onverwarmde ruimte402
Radiatorfolie aanbrengen251
Spouwmuurisolatie1374
Bodemisolatie kruipruimte855
Vloerisolatie begane grond11611
Aanbrengen tochtstrip en kitafdichting491

 

Dit bericht is geplaatst op  donderdag 22 december 2011.

Reacties


Discussiëren over dit onderwerp? Ga naar het VvE-Forum op VvE-Forum.nl

2 reacties over “Hoe u de koude dagen kunt trotseren

  1. Bart schreef:

    Isolatie is de slimste maatregel. Je kunt wel een zuinige cv ophangen. Maar dan nog stook je zuinig voor de mussen. Stap 1 is spouwmuurisolatie en dubbel glas.

  2. Archetex schreef:

    Wel eens gedacht aan een DMJOP? Met een Duurzame MJOP kan je energiezuinige systemen opnemen in de prognose, zoals Hout CV/ Warmtepomp en PV Panelen en natuurlijk energiezuinig onderhoud

Reageren op dit artikel kan hieronder.
Wilt u discussiëren of heeft u een vraag? Surf dan naar VvE-Forum.nl

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Alle velden gemarkeerd met * moeten worden ingevuld.