Honden en liften: een dodelijke combinatie

RTL-Nieuws berichtte vandaag over het gevaar van het meenemen van honden in liften. Eerder dit jaar overleed een 63-jarige vrouw toen zij samen met haar hond in de liftschacht viel nadat ze haar hond van de wurgdood probeerde te redden. Daarnaast is er in 2013 minimaal een drietal bijna-dodelijke ongelukken bekend. Het Liftinstituut ziet een toename in het aantal ongelukken dat te maken heeft met honden in liften. Voor Verenigingen van Eigenaars (VvE ‘s) die over een lift beschikken, is aandacht vereist.

Honden en liften: een potentieel dodelijke combinatie

Liften zijn electronisch en mechanisch beveiligd. Sensoren (zgn. fotocelbeveiligingen of sensorlijsten) merken op of er zich een persoon of een voorwerp tussen de deuren bevindt, zodat deze dan niet sluiten en automatisch opengaan.

De elektronische sensoren merken een hondenriem in de meeste gevallen niet op. Dit kan desastreuze gevolgen hebben in het geval dat het baasje zich aan de ene, en de hond zich aan de andere kant van de deur bevindt. Zodra de lift gaat bewegen wordt de hond naar de deur getrokken, met alle schokkende gevolgen van dien.

Ook bestaat de kans dat de strakgetrokken hondenriem de schachtdeurbeveiliging van de lift bedient, waardoor de deuren openen. Dit gebeurde bij het hondje van een vrouw in Capelle aan den IJssel eerder dit jaar. De vrouw reikte naar haar hondje die naar boven werd getrokken door de lift. Op dat moment zette de riem de grendel van de schachtdeurbeveiliging om en opende de deuren zich. Als gevolg daarvan viel de vrouw, samen met haar hondje, ruim acht meter naar beneden. Dit had dodelijke gevolgen.

Een voorbeeld van de risico’s:

Voorlichting door pictogram, tips en advies

Het Liftinstituut constateert een toename in het aantal ongelukken. Daarom heeft het Liftinstituut een waarschuwingspictogram ontworpen om hondenbezitters erop te wijzen dat zij de hond kort aangelijnd dienen te houden en ze te wijzen op de risico’s van honden in de lift. Het pictogram (een sticker) is gratis aan te vragen op de website van Liftinstituut. Op die website treft u tevens tips en advies over hoe u veilig uw hond in de lift meeneemt.

Gerelateerd

– TIP: Vrouw overleden na val in liftschacht

VvE’s vanaf nu beter geïnformeerd over liften

Video:

Dit bericht is geplaatst op  woensdag 11 december 2013.

Reacties


Discussiëren over dit onderwerp? Ga naar het VvE-Forum op VvE-Forum.nl

1 reacties over “Honden en liften: een dodelijke combinatie

  1. M.Kalkman schreef:

    Hondenlijnbeveiliging voor automatische liftdeuren
    is een nieuwe nederlandse uitvinding
    nu verkrijgbaar

    www. […] .nl

Reageren op dit artikel kan hieronder.
Wilt u discussiëren of heeft u een vraag? Surf dan naar VvE-Forum.nl

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Alle velden gemarkeerd met * moeten worden ingevuld.