Het verhaal achter het Duits VvE drama

Op 20 augustus j.l. heeft een 71-jarige man een VvE vergadering veranderd in een bloedbad. Nadat hij twee personen doodschoot en vier van zijn mede VvE-leden en zijn eigen echtgenote verwond had, heeft hij zichzelf van het leven beroofd. Inmiddels zijn de Duitse autoriteiten verder gevorderd met het onderzoek en kunnen wij u nader berichten over de achtergronden en motieven van de schutter. Het blijkt namelijk dat het beleid van de VvE inderdaad het motief was om het bloedbad aan te richten. 

Ruzie en procedures aan orde van de dag

De schutter, Filip N., kocht zijn appartement in 1979 en is sindsdien lid van de VvE. Volgens de Duitse onderzoekers hadden de eigenaren continu ruzie en onenigheid. Veel van deze ruzies, die bijvoorbeeld over de hoogte van een hek of geluidsoverlast gingen, werden uitgevochten voor de rechtbank. Van geweld in eerdere vergaderingen is echter niets gebleken. N. had bovendien geen strafblad en leefde een normaal en onopvallend leven.

Woordenwisslingen met bestuur en VvE-beheerder

Tussen de VvE-beheerder en N. kwam het geregeld tot heftige woordenwisselingen. N. vertrouwde de beheerder niet en liet ook geregeld blijken van wantrouwen richting het bestuur. Tijdens de vergadering in augustus deelde de VvE-beheerder mede dat er een negatief exploitatieresultaat was en er bijbetaald diende te worden over boekjaar 2012. Hetzelfde was in het jaar ervoor kennelijk ook aan de orde. Toen deed N. nog tevergeefs aangifte van oplichting en fraude. Ook nu beschuldigde N. de bestuurder en de beheerder van fraude. Na deze beschuldigingen kreeg N. een heftige woordenwisseling met een van zijn mede-eigenaren. Naar aanleiding daarvan besloot de beheerder N. uit de vergadering te verwijderen.

N. ging naar huis en kwam een kwartier later terug met een pistool dat hij sinds 1992 in bezit had en waarvoor hij een vergunning had (Filip N. was lid van een schietvereniging). Na aan de bar een glas cola te hebben gedronken, gaat hij de vergaderruimte binnen en opent hij het vuur op de 8 aanwezigen (7 mede-eigenaren waaronder de vrouw van N. en de beheerder van de VvE). N. schiet gericht op de bestuurder met wie hij kort daarvoor een aanvaring had en doodt deze; N. heeft zijn slachtoffers kennelijk bewust gekozen. In enkele minuten lost N. 17 schoten, waarmee hij ook zijn eigen vrouw verwondde. Of hij gericht op zijn vrouw heeft geschoten is niet bekend, wel hebben ooggetuigen verklaard dat zij zichzelf heeft weten te redden door onder een tafel te duiken.

Bronnen en video (Duits)

Tot onze bronnen behoren verscheidene Duitse media, waaronder de Süddeutsche Zeitung, Der SpiegelSüddeutsche.de en HR Fernsehen

Gerelateerd

Moord op VvE vergadering (VvE Nieuws, 21 augustus 2013)

Dit bericht is geplaatst op  dinsdag 8 oktober 2013.

Reacties


Discussiëren over dit onderwerp? Ga naar het VvE-Forum op VvE-Forum.nl

Reageren op dit artikel kan hieronder.
Wilt u discussiëren of heeft u een vraag? Surf dan naar VvE-Forum.nl

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Alle velden gemarkeerd met * moeten worden ingevuld.