Vrouw overleden na val in liftschacht

Liften behoren tot de veiligste transportmiddelen. Dat neemt niet weg dat uit ongevallen waar mogelijk lering moet worden getrokken. Het Liftinstituut roept daarom liftgebruikers op honden kort aangelijnd te houden in de lift. Ook roept het Liftinstituut de liftindustrie op om te blijven zoeken  naar mogelijkeden om hondenriemen te detecteren en aanpassingen die voorkomen dat schachtdeuren door een hondenriem kunnen worden ontgrendeld.

Door: Liftinstituut

Recent is een vrouw vanaf de eerste verdieping in de schachtput van de lift gevallen van een woongebouw. Bij dit tragische ongeval kwam zij te overlijden. Het Liftinstituut heeft in opdracht van de eigenaar technisch onderzoek gedaan. Het rapport is inmiddels vrijgegeven.

Het ongeluk

Naar aanleiding van het technisch onderzoek concludeert het Liftinstituut dat er geen technische gebreken aan de lift zijn vastgesteld die in verband kunnen worden gebracht met het ontstaan van het ongeval. De lift beschikte ook over een geldig Certificaat van Goedkeuring. De meest aannemelijke oorzaak van het ongeval is de samenloop van omstandigheden: dat het slachtoffer de lift normaal verlaten heeft op de 1e verdieping en dat zij werd gevolgd door de aangelijnde hond van de in de lift achterblijvende medepassagier. De lift is daarna met de hondenriem tussen de deur weer vertrokken vanaf de 1e verdieping in de richting van de 3e verdieping. Doordat de medepassagier in de lift en de hond met elkaar verbonden bleven met de riem, is de hond opgetild door de opwaartse liftbeweging en kon de strakgetrokken hondenriem het grendelmechanisme van de schachtdeur van de 1e verdieping ontgrendelen en kon de schachtdeur openen. Hierop is het slachtoffer, dat vermoedelijk de hond wilde losmaken van de riem, samen met de hond in de schacht gevallen en komen te overlijden.

Maatregelen

Liftgebruikers worden geadviseerd hun hond kort aangelijnd te houden en erop te letten dat de hond de lift niet aangelijnd betreedt of verlaat zonder dat het baasje direct volgt. Het Liftinstituut ontwikkelt een waarschuwingspictogram hiertoe en zal dit kosteloos beschikbaar stellen. Verder roept het Liftinstituut de liftindustrie op om zich te blijven inspannen waar het gaat om ontwikkelen van een detectiesysteem voor halsbanden en het uitsluiten van de mogelijkheid dat in situaties zoals hierboven beschreven de schachtdeurgrendel door een  hondenriem wordt gelicht.

Gerelateerd

Honden en liften: een dodelijke combinatie (VvE-Nieuws, december 2013)

– TIP: Alles over de spelers in de liftenbranche (VvE-Informatie)

– VvE’s vanaf nu beter geïnformeerd over liften (Nieuws, juni 2013)

Dit bericht is geplaatst op  donderdag 4 juli 2013.

Reacties


Discussiëren over dit onderwerp? Ga naar het VvE-Forum op VvE-Forum.nl

1 reacties over “Vrouw overleden na val in liftschacht

  1. ***** Benelux schreef:

    De firma ***** is volop bezig om een 3D camera – Tof/spot op punt te stellen om de honden riem te kunnen detecteren .

Reageren op dit artikel kan hieronder.
Wilt u discussiëren of heeft u een vraag? Surf dan naar VvE-Forum.nl

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Alle velden gemarkeerd met * moeten worden ingevuld.