Zo begin je met het verduurzamen van jouw VvE

Verduurzaming zorgt voor meer wooncomfort, een aantrekkelijkere woning én een lagere energierekening. Terwijl het ook nog eens goed is voor de wereld. Bovendien moet jouw VvE het pand toch onderhouden, dus dat kan net zo goed duurzaam. Maar wat kun je doen? Wat levert het op en wat kost het? En waar begin je? Centraal Beheer geeft je in dit artikel handige tips. Tip één: begin met het laten maken van een verduurzamingsadvies.

Start met verduurzamen

1.      Ga zuinig om met energie

Een belangrijke manier waarop jouw VvE kan verduurzamen, is efficiënter omgaan met energie. Dat begint bij de isolatie van uw appartementsgebouw: het dak, de gevels en de binnen- en buitenmuren. Denk bijvoorbeeld aan:

  • een isolerende daklaag
  • het vullen van spouwmuren
  • het plaatsen van energiezuinige deuren en kozijnen
  • sterk isolerend glas
  • het gebruik van muurverf die warmte terugkaatst
  • het dichten van kieren

Zo voorkom je dat de warmte letterlijk het huis uitvliegt.

 2.      Wek zelf energie op

Een tweede stap is zelf energie opwekken. Dat kan bijvoorbeeld door de installatie van zonnepanelen voor jouw VvE. Die zonne-energie kun je gebruiken voor de stroomvoorziening van het pand. Of, als je meer produceert dan nodig is, aan de energiemaatschappij terugleveren. Zo verlaag je de elektriciteitsrekening op twee manieren: je betaalt minder doordat je zelf stroom maakt en krijgt geld voor extra opgewekt stroom.

 3.      Maak het pand nog energie-efficiënter

Stap 3 is het nemen van allerlei aanvullende maatregelen. Simpel uitvoerbaar is bijvoorbeeld de bestaande verlichting te vervangen door ledverlichting. Want ledlampen gebruiken veel minder energie. Maar je kunt ook denken aan systemen die warmte terugwinnen om koude lucht of koud water op te warmen. Of aan het vervangen van de verwarmingsketel door een zonneboiler of warmtepomp. Een warmtepomp zorgt dat er warm water uit de kraan komt, maar ook voor de verwarming én koeling van woningen.

4.      Vergeet niet te ventileren

Met energiezuinige convectoren in plaats van de normale verwarmingsradiatoren regel je niet alleen de temperatuur in een ruimte, maar ook meteen de ventilatie. Dat punt wordt nog wel eens vergeten bij de isolatie van woningen. Is er te veel CO2 in een ruimte? Dan haalt zo’n convector automatisch frisse lucht van buiten naar binnen. Die lucht wordt gekoeld of verwarmd, net wat nodig is.

 5.      Woon aangenamer én bespaar

Al dit soort maatregelen maken het fijner wonen in je appartementsgebouw. Je hebt geen last meer van bijvoorbeeld tocht, hitte of kou. En het scheelt flink in jouw portemonnee, doordat je bespaart op de energiekosten. Het is zelfs mogelijk om jouw pand helemaal ‘energieneutraal’ te maken. Je wekt dan net zoveel energie op als je verbruikt.

6.      Verhoog de waarde van het pand en wees voorbereid op de toekomst

Het is de bedoeling dat tegen 2050 alle huizen in Nederland energieneutraal zijn. Door jouw appartement te verduurzamen en voor te bereiden op deze toekomst, maak je het nog aantrekkelijker voor mogelijke kopers. Je verhoogt de waarde van het pand en de woningen. En ook niet onbelangrijk: je spaart het klimaat doordat je minder energie gebruikt en minder CO2 uitstoot.

 7.      Breng de uitgangsituatie in kaart

Wat jouw VvE het beste kan doen om te verduurzamen, hangt van veel dingen af. Zo speelt de leeftijd van jouw pand een rol, maar ook het aantal appartementen en de bouw. Gebouwen na 1995 hebben vaak als basis al een betere isolatie. Daar spelen dus andere vraagstukken dan bij een pand uit bijvoorbeeld 1960. Ook is niet ieder dak geschikt voor zonnepanelen.

Verder telt de staat van onderhoud mee: wat is er sowieso nodig aan onderhoud en wat is er gepland? Het MeerJarenOnderhoudsPlan (MJOP) van jouw VvE biedt daarbij houvast. Als jouw VvE bijvoorbeeld toch al van plan was de raamkozijnen aan te pakken, waarom zou je dit dan niet duurzaam doen? Je kunt dan ook meteen over op energiezuinig glas. Steeds opnieuw schilderen lijkt misschien goedkoper, maar kost uiteindelijk meer geld. Het eerder laten vervangen van de kozijnen kan dus een goede beslissing zijn. Uiteraard hebben ook de bewoners zo hun wensen. Wat willen ze precies? En welke ongemakken zoals luchtkwaliteit, kou, tocht of warmte hebben ze?

8.      Laat een passend plan maken

Het is belangrijk al dit soort zaken te onderzoeken en op basis daarvan een passend VvE verduurzamingsplan te maken. Een MJOP in combinatie met zo’n energieadvies is een Duurzaam of Groen MJOP. Een energieadvies is dus een aanvulling op het MJOP. Het laat zien met welke maatregelen of welk onderhoud je het wooncomfort verbetert en energie bespaart. En of dit financieel haalbaar is voor jouw VvE. Plannen maken die niet haalbaar zijn heeft weinig zin.

Centraal Beheer heeft partners die zo’n financieel haalbaar energieadvies voor jouw VvE maken en dit vertalen naar elke appartementseigenaar. In veel gevallen krijg je subsidie voor de kosten van dit plan (zie hieronder). Neem contact met ons op als je meer wilt weten over het energieadvies en onze partners. Oók als je geen klant van ons bent. We helpen je graag verder.

 9.      Maak gebruik van subsidies voor VvE’s

Natuurlijk moet een energieadvies en de uitvoering daarvan ook worden betaald. Er zijn verschillende manieren om de verduurzaming van jouw VvE te financieren. Allereerst is het goed om te kijken wat je aan subsidie kan krijgen. Er zijn verschillende subsidiepotjes voor verduurzaming van jouw VvE. Dit zijn zowel landelijke potjes, als subsidies van gemeentes en provincies. Voor de subsidies gelden vaak wel bepaalde voorwaarden, bijvoorbeeld minimaal 2 energiebesparende maatregelen combineren. Onze experts zoeken dit voor je uit.

10.  Ontdek de mogelijkheden van de VvE Energiebespaarlening

Met de Energiebespaarlening van het Nationaal Warmtefonds is het mogelijk om als VvE tegen een aantrekkelijke voorwaarden geld te lenen voor het verduurzamen van een VvE-pand. En jaarlijks 20% boetevrij extra af te lossen. Door aantrekkelijke voorwaarden en de besparing op energiekosten is het mogelijk om te verduurzamen zonder dat de woonlasten enorm stijgen. Onze experts zoeken uitvoerig uit of deze financieringsmogelijkheid bij jouw VvE past.

 11.  Roep de hulp in van VvE verduurzamingsexperts

Zijn de uitgangspunten en plannen duidelijk, is de financiering rond en heb je voldoende ondersteuning van de eigenaren? Dan is het tijd voor de uitvoering van het project. Maar voor het zover is, heeft jouw VvE aardig wat voorbereidend werk te doen. Gelukkig sta je er niet alleen voor, want Centraal Beheer begeleidt jouw VvE samen met partners bij iedere stap. Neem dus zeker contact met ons op en we helpen je op weg.

VvE verduurzamen met Centraal Beheer

Is jouw VvE klaar voor verduurzaming? Centraal Beheer heeft een netwerk van betrouwbare partners die je ondersteunen bij de verduurzaming van jouw VvE. Van het 1e advies tot een verduurzaamde woning. Dit is wat wij doen:

  1. Het maken van een plan tot een haalbaar ontwerp voor de realisatie.
  2. Het regelen van subsidies en de financiering.
  3. Betrouwbare experts die bij elke stap voor je klaar staan.

Meer weten? Bekijk dan de brochure of plan een vrijblijvend VvE oriëntatiegesprek in met een van onze experts. Zo kom je erachter wat de beste verduurzamingsstappen zijn voor jouw VvE.

(Dit artikel is geschreven in samenwerking met Centraal Beheer)

Dit bericht is geplaatst op  maandag 4 maart 2024.

Reacties


Discussiëren over dit onderwerp? Ga naar het VvE-Forum op VvE-Forum.nl

Reageren op dit artikel kan hieronder.
Wilt u discussiëren of heeft u een vraag? Surf dan naar VvE-Forum.nl

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Alle velden gemarkeerd met * moeten worden ingevuld.