Programma’s Tweede Kamer verkiezingen; plannen voor de woningmarkt

AMSTERDAM – De kwakkelende woningmarkt wordt volgens velen veroorzaakt door onzekerheid over de toekomst. Wat gaat er bijvoorbeeld gebeuren met de hypotheekrenteaftrek? Blijft de overdrachtsbelasting wel op 2% of gaat deze weer omhoog? Bestaat de aflossingsvrije hypotheek straks nog? Deze en vele andere vragen zorgen voor onzekerheid bij kopers, waardoor woningen langer te koop staan en vaak onder de (vraag) prijs verkocht worden.

Op 12 september worden de Tweede Kamer verkiezingen gehouden en worden de kaarten opnieuw geschud. Hieronder treft u een overzicht van de punten met betrekking tot de woningmarkt die de verschillende politieke partijen op hun agenda hebben staan. Achter de naam van de politieke partij ziet u het aantal zetels dat de partij volgens de peiling van 29 juli 2012 van Maurice de Hond zou krijgen.

CDA (14)

Hypotheekrenteaftrek: er komt voor de inkomstenbelasting een vlaktaks waarbij iedereen ongeveer 35% belasting gaat betalen. Vanzelfsprekend betekent dit dat de maximale hypotheekrenteaftrek ook op 35% komt te liggen. Minder aftrek dus voor hogere inkomens, echter gaan deze ook minder inkomstenbelasting betalen.

Christenunie (7)

Hypotheekrenteaftrek: alleen hypotheekrenteaftrek wanneer men in 30 jaar de hypotheek aflost. Uiteindelijk wordt de maximale hypotheekrenteaftrek 30%. Voor het deel van de hypotheek dat boven de €750.000,– uitkomt kan niet meer worden afgetrokken. Dit wordt geleidelijk verlaagt naar €500.000,–. Hogere inkomens en eigenaren van woningen boven de 5 ton zullen er hierdoor per saldo op achteruit gaan.

Overdrachtsbelasting: Voor starters naar 0%, voor doorstromers onveranderd.

Overig: De maximale hypotheekschuld dient geleidelijk afgebouwd te worden naar 100% van de woningwaarde (nu 106%).

D66 (15)

Hypotheekrenteaftrek: De hypotheekrenteaftrek wordt in 22 jaar afgebouwd tot maximaal 30%. Dit heeft gevolgen voor alle woningbezitters.

Overdrachtsbelasting: De overdrachtsbelasting wordt eerst voor starters afgeschaft, daarna voor iedereen.

Overig: Afschaffen eigenwoningforfait, belasting van de woning als vermogen in Box 3.

Groenlinks (5)

Hypotheekrenteaftrek: De hypotheekrenteaftrek wordt geleidelijk helemaal afgeschaft, te beginnen met hypotheken boven de €1.000.000,– (alles boven het miljoen kan niet afgetrokken worden). Dit heeft gevolgen voor alle woningbezitters, aan het begin met name voor de eigenaren van duurdere woningen.

Overdrachtsbelasting: De overdrachtsbelasting wordt uiteindelijk afgeschaft.

Overig: Nieuwe kopers (starters) krijgen starterspremie en afschaffen eigenwoningforfait.

Partij voor de Dieren (3)

Hypotheekrenteaftrek: De hypotheekrenteaftrek wordt in 30 jaar geleidelijk volledig afgeschaft. Het tarief wordt per direct vastgesteld op 45% en jaarlijks met 1,5% verlaagd. Dit heeft gevolgen voor alle woningbezitters, met name voor eigenaren met een hoog inkomen.

Overig: De Onroerende Zaakbelasting (OZB) wordt gekoppeld aan het energieverbruik van de woning. Ook verplichting voor banken om de voorwaarden voor boetevrij aflossen te versoepelen.

PvdA (17)

Hypotheekrenteaftrek: De hypotheekrenteaftrek wordt in geleidelijk verlaagd naar 30%. Voor het deel van de hypotheek dat boven de €1.000.000,– uitkomt, kan geen rente worden afgetrokken. Het plafond van 1 miljoen wordt in 30 jaar verlaagd naar de gemiddelde huizenprijs. Dit heeft gevolgen voor alle woningbezitters, met name voor de duurdere woningen en op termijn ook voor de bovengemiddeld dure woningen.

Overdrachtsbelasting: Naar 0% voor starters. Voor doorstromers blijft de hypotheekrente op 2%.

Overig: Terugkeer villabelasting, zie hiervoor onder hypotheekrenteaftrek. Daarnaast wordt voor nieuwe leningen (zowel starters als doorstromers) uit gegaan van een annuïteitenhypotheek. Ook wil de PvdA verbetering van financieringsmogelijkheden voor zelfstandigen en stimulering van startersleningen met lage rente.

PVV (19)

Hypotheekrenteaftrek: De hypotheekrenteaftrek blijft bestaan in de huidige vorm. Dit heeft geen gevolgen voor woningbezitters.

SP (34)

Hypotheekrenteaftrek: De hypotheekrenteaftrek wordt geleidelijk gemaximeerd op hypotheekschulden van €350.000,– of minder. Het aftrekpercentage wordt maximaal 42%. Dit heeft gevolgen voor de hogere inkomens en voor eigenaren met een hypotheekschuld van meer dan 3,5 ton.

Overdrachtsbelasting: Blijft op 2%.

Overig: Starterskorting bij aankoop corporatiewoningen en een terugkoopregeling. Daarnaast komt er een startersaftrek.

SGP (3)

Hypotheekrenteaftrek: Geleidelijke hervorming van hypotheekrenteaftrek.

Overig: Introductie starterslening.

VVD (31)

Hypotheekrenteaftrek: Hypotheekrente alleen nog aftrekbaar indien afgelost wordt.

Overig: Kopers onder de 35 jaar kunnen een hypotheek afsluiten met een looptijd van maximaal 35 jaar (nu 30 jaar).

 

Gerelateerd

– BTW Tarief naar 21%: wat betekent dit voor u? (artikel / nieuws)

– Minister Spies ziet mogelijkheid tot koppelen NHG met functioneren VvE (artikel / nieuws)

Overdrachtsbelasting definitief naar 2% (artikel / nieuws)

 

Dit bericht is geplaatst op  woensdag 1 augustus 2012.

Reacties


Discussiëren over dit onderwerp? Ga naar het VvE-Forum op VvE-Forum.nl

Reageren op dit artikel kan hieronder.
Wilt u discussiëren of heeft u een vraag? Surf dan naar VvE-Forum.nl

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Alle velden gemarkeerd met * moeten worden ingevuld.