VvE vordert ontzegging gebruiksrecht: binnenkort uitspraak

Een Alkmaarse Vereniging van Eigenaars (VvE) heeft bij de voorzieningenrechter een vordering ingesteld tot het ontzeggen van het gebruiksrecht van een appartement aan een van de eigenaren. Dat meldt het Noordhollands Dagblad onlangs. Een toewijzing van de eis betekent dat de eigenaar het appartement zal moeten verlaten.

Ontzegging gebruiksrecht onder omstandigheden mogelijk

De grondslag voor de vordering is dat de eigenaar gevaar en ernstige overlast veroorzaakt. Hij zou de huismeester hebben bedreigd, intimideert buren en heeft met een steen een ruit ingegooid. Bovendien heeft de man gedreigd het pand op te blazen door de gaskraan open te draaien. In dit soort omstandigheden kan de rechter aan een eigenaar het gebruiksrecht ontzeggen. De modelreglementen bevatten allen een regeling die deze ontzegging van het gebruik mogelijk maken, bijvoorbeeld in geval van ernstige overlast, onbehoorlijk gedrag, overtredingen van reglementen of stelselmatig niet nakomen van financiële verplichtingen jegens de VvE.

De modelreglementen bevatten bepalingen over ontzeggen van het gebruik aan een eigenaar. Deze bepalingen staan bij modelreglement 1972 en 1973 in artikel 24, in modelreglement 1983 en 1992 in artikel 27 en in modelreglement 2006 in artikel 39.

Uiterste middel

Een rechter zal niet zomaar overgaan tot het inzetten van dit uiterste middel. De laatste keer dat dit gebeurde was eind 2011 toen een Amsterdamse appartementseigenaar zijn woning moest verlaten. Die uitspraak treft u hier. Het vonnis van de Alkmaarse rechter wordt over iets meer dan een maand verwacht. Indien de door de VvE geschetste feiten kloppen, zou het ons niet verbazen als de vordering slaagt. Via deze website houden wij u op de hoogte.

Gerelateerd

– De uitspraak: “VvE zet overlastgever uit appartement

Dit bericht is geplaatst op  donderdag 6 februari 2014.

Reacties


Discussiëren over dit onderwerp? Ga naar het VvE-Forum op VvE-Forum.nl

Reageren op dit artikel kan hieronder.
Wilt u discussiëren of heeft u een vraag? Surf dan naar VvE-Forum.nl

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Alle velden gemarkeerd met * moeten worden ingevuld.