(Weigering) automatische deuropener vanuit WMO

5 berichten aan het bekijken - 1 tot 5 (van in totaal 5)
  • Auteur
    Berichten
  • #86475
    VvELid
    Deelnemer

      Hallo,

      Ik woon in een klein appartementencomplex (4 etages, 4 (koop)appartementen). Ik ben lichamelijk beperkt en moet helaas steeds vaker gebruik maken van mijn rolstoel, tevens ben ik valgevaarlijk en ben ik in het bezit van een gehadicaptenparkeerkaart.

      Onze entreedeur beneden is zwaar en daardoor voor mij erg gevaarlijk als ik naar buiten/binnen ga. Ik zou daar dus graag een automatische deuropener geplaatst willen hebben. Bij navraag binnen onze VvE hebben zij aangegeven op dit moment financieel niet te kunnen bijdragen, omdat onze liftmodernisering binnenkort gaat plaatsvinden en dit een behoorlijk wat kosten met zich meebrengt. Wél hebben zij (VvE) aangegeven dat zij akkoord zullen gaan voor het plaatsen van deze automatische deurdranger mocht deze vergoed worden door de gemeente vanuit de WMO.

      Ik heb de aanvraag bij de WMO uitgezet en heeft er later een keukentafelgesprek plaatsgevonden. Mijn hulpvraag was duidelijk en ik zou binnen 2 weken hun besluit ontvangen. Vorige week heb ik een afwijzing vanuit de WMO ontvangen mbt mijn aanvraag voor het plaatsen van een automatische deuropener op onze entreedeur beneden in de centrale hal.

      Hun antwoord: “de WMO indiceert individuele maatwerkvoorziening. Het college zet geen maatwerkvoorziening in de vorm van een woningaanpassing in voor het aanpassen van een gemeenschappelijke ruimte. Deze ondersteuning vanuit de WMO is gericht op de aanvrager en strekt niet tot algemeen nut”.

      Tijdens het keukentafelgesprek zei de consulent nog dat de gemeente ook kon beslissen bv de helft financieel bij te dragen of dat het onderhoudscontract wel door de VvE betaald zou moeten worden. Vreemd dat men nu met zo’n algemeen antwoord komt, terwijl het hele keukentafelgesprek eigenlijk voor niets is geweest als bij voorbaat al bekend was dat deze voorziening niet in gemeenschappelijke ruimten wordt geplaatst. Tevens lees ik in de rechtspraak andere besluiten, dat zelfs trapliften vanuit de WMO worden geplaatst na uitspraak vd rechter.

      Dat ik een eigen bijdrage per maand (bij CaK) moet betalen speelt ook geen rol, deze betaal ik nl al omdat ik ook huishoudelijke hulp vanuit de WMO krijg.

      Ik ga dus bezwaar aantekenen richting de gemeente nav van hun besluit tot afwijzing.

      Mijn vraag hier: zijn er forumleden waarbij er ook voorzieningen van de WMO zijn geplaatst in gemeenschappelijke ruimten en zo ja, welke voorzieningen? Als ik bezwaar ga aantekenen, dien ik daarin dan ook gerechtelijke uitspraken te noemen of is dat overdreven? Ik zoek dus een beetje advies mbt mijn bezwaarschrift en hoop op jullie adviezen/tips.

      Alvast enorm bedankt (en excuses voor mijn lange verhaal)!

      #86509
      monaster
      Deelnemer

        Hier (gemeente Den Bosch) geplaatst via WMO.

        #87240
        Rene
        Deelnemer

          ook hier deurdrangers op kosten van WMO op gemeenschappelijke deur in Weesp/Amsterdam.

          Vanuit oogpunt van de VVE, volgens de meeste AvS-en mogen nieuwe installaties die niet ten bate komen van alle eigenaren niet zomaar ten laste van het reservefonds komen. Dus even heel zwart/wit, waarom zou de buurman mee moeten betalen aan voorzieningen voor jou?

          Wat betreft het opleggen van kosten voor onderhoud richting de VVE beginnen mijn oren helemaal van te klapperen. Ik ben benieuwd welke wettelijke bevoegdheid ze dat op denken te baseren.

          Pas als de MWO gerechtigde ‘t pad verlaat, dan vervalt de WMO verplichting van de gemeente. Blijven de deurdrangers daarna gewoon hangen, dan pas gaat ‘t over naar de VVE.

          #87327
          Rob
          Deelnemer

            Vanuit oogpunt van de VVE, volgens de meeste AvS-en mogen nieuwe installaties die niet ten bate komen van alle eigenaren niet zomaar ten laste van het reservefonds komen.

            Maar dan de vraag, is een elektrische deurdranger een installatie.
            Zelf ging ik er ook altijd vanuit dat dat zo zou zijn, echter, in een kwestie waarin een eigenaar naar de rechter stapte om een besluit over het vervangen van deurdrangers door elektrische deurdrangers te laten vernietigen, oordeelde die rechter dat een elektrische deurdranger géén installatie is, zoals bedoeld in MR1992 artikel 38

            PS voor topicstarter, in zowel mijn oude, als huidige VvE zijn de elektrische deurdrangers ook door de WMO geplaatst en onderhouden.
            In beide gevallen zijn de deurdrangers echter wel, na verhuizing van de betreffende bewoners, overgegaan naar de VvE.

            #87683
            Buurman
            Deelnemer

              Ben je in bezit van de regels/voorwaarden die de gemeente hanteert in deze?
              Zo niet, vraag ze alsnog op. Misschien heb je daar alsnog iets aan.

            5 berichten aan het bekijken - 1 tot 5 (van in totaal 5)
            • Je moet ingelogd zijn om een antwoord op dit onderwerp te kunnen geven.