Eisen woonminister Hugo de Jonge “volkomen waanzin”

Als het aan voormalig corona-minister Hugo de Jonge ligt, is het over 3,5 jaar verplicht om bij vervanging van de Cv-installatie, minimaal te kiezen voor een hybride warmtepomp. Experts noemen de plannen van De Jonge, die inmiddels minister voor Volkshuisvesting is, “volkomen waanzin”. Ook het Algemeen Dagblad (AD) deed onderzoek. Het AD sprak daarvoor met Kees Oomen van Stichting VvE Belang

Plannen Hugo de Jonge zijn onuitvoerbaar voor VvE’s

Oomen legt in het interview uit dat appartementseigenaren lid zijn van een Vereniging van Eigenaren (VvE). Ook legt hij uit dat en waarom die eigenaren niet individueel kunnen besluiten om hun Cv-installatie te vervangen voor een hybride warmtepomp. Waar Oomen eerst diplomatiek aangeeft “daar zitten nog heel veel hobbels”, concludeert hij vervolgens terecht dat de verplichting die de Jonge aan woningbezitters op wil leggen, eigenlijk onmogelijk zijn. “Dit gaat niet werken binnen VvE’s”, aldus Oomen. Sterker nog als het al lukt, dan geldt dat meestal dat het verduurzamen van appartementen niet loont, blijkt uit onderzoek van Nederlandvve.nl.

Klik op de afbeelding hiernaast om het interview van het Algemeen Dagblad met Oomen te bekijken (3 minuten en 17 seconden).

Warmtepomp voor appartementseigenaar een utopie

Nog daargelaten dat elke warmtepomp een buitenunit heeft en het ondoenlijk is om gebouwen daarmee vol te hangen, geldt dat een gebouw eerst moet worden geïsoleerd voordat een warmtepomp zin heeft. En isoleren is weer een besluit van de VvE, niet van de eigenaar zelf. Bovendien is het al heel snel 2026 en zijn er op dit moment niet eens warmtepompen beschikbaar. Laat staan dat er monteurs zijn om ze op te hangen. Dat is niet alleen een probleem voor VvE’s en appartementseigenaren, maar voor alle woningbezitters. En wat te denken van het geval waarin de Cv-ketel het plotseling begeeft: moet je dan eerst je hele huis gaan verbouwen en wachten tot de warmtepomp wordt geleverd? “Dit is volkomen waanzin”, vertelde een door Nederlandvve.nl geraadpleegde installateur.

Plannen woonminister De Jonge onder vuur van experts

Het is niet voor het eerst dat de plannen van de kersverse woonminister onder vuur liggen. Zo zijn er zeer kritische geluiden vanuit vastgoedexperts over de plannen van De Jonge. Zo eist de minister dat gemeenten verplicht worden een minimum van 30% sociale woningen te bouwen. Daarnaast wil hij dat 2/3e van de woningen een prijs hebben onder de NHG-prijs. Hoogleraar Housing Systems aan de TU Delft zegt daarover tegen onderzoeksplatform Follow The Money (FTM): “Dat maakt het nog lastiger om de gebiedsontwikkeling financieel rond te krijgen”.

En dan het plan om het puntenstelsel voor huurwoningen uit te breiden zodat minder woningen in de vrije sector vallen. Vastgoedondernemer en columnist Maarten de Gruyter zegt daarover tegen Quote“Bouwen is rammend duur en nu, met dit Hugo-plan, heeft het er alle schijn naar dat de overheid directer gaat ingrijpen op de opbrengst van nieuwbouwwoningen. Het resultaat? Minder woningen, terwijl we er meer nodig hebben”. De kop van het artikel op FTM is daarom treffend, volgens de experts: “De stoere taal van Hugo de Jonge lost de woningcrisis niet op“. En als je het Nederlandvve.nl vraagt, geldt dat eveneens voor de energiecrisis.

Dit bericht is geplaatst op  woensdag 8 juni 2022.

Reacties


Discussiëren over dit onderwerp? Ga naar het VvE-Forum op VvE-Forum.nl

1 reacties over “Eisen woonminister Hugo de Jonge “volkomen waanzin”

  1. Bob schreef:

    Ach ja, fijn zo’n Stichting!
    In plaats van alleen maar te blaten waarom iets niet kan zou je de beschikbare expertise ook kunnen inzetten, bijvoorbeeld om te verzinnen hoe het wel kan.
    Welk belang dient VvE Belang eigenlijk!

Reageren op dit artikel kan hieronder.
Wilt u discussiëren of heeft u een vraag? Surf dan naar VvE-Forum.nl

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Alle velden gemarkeerd met * moeten worden ingevuld.