Vermissingen na explosie appartementencomplex Rotterdam

Door een explosie gevolgd door een flinke brand, is een enorme ravage ontstaan in Rotterdam. “De chaos is enorm”, schrijft Rijnmond.nl daarover. De explosie vond plaats in een auto die in een garagebox geparkeerd was onder de appartementen. Die explosie was zo enorm, dat de auto uit de berging werd geslingerd en op zijn kant op straat terecht kwam. Daarna volgde een grote brand, die nauwelijks geblust kon worden. Dat komt omdat er sprake was van een gasbrand en de netbeheerder de leidingen eerst moest afsluiten.

Appartementencomplex verwoest door explosie

Het appartementencomplex in de Rotterdamse wijk Zuidwijk is door de explosie volledig verwoest. De straat ligt vol met brokstukken. 44 Woningen zijn zo beschadigd geraakt dat de bewoners er niet in terug kunnen keren. Er zijn meerdere gewonden en drie vermisten. Op dit moment is de brandweer nog bezig met blussen en kan het pand nog niet worden betreden. Er kan dus nog niet naar de vermisten worden gezocht. Tientallen mensen zijn geëvacueerd, meldt de veiligheidsregio aan de NOS. Zij zijn met stadsbussen naar Sporthal de Wielewaal gebracht. Getroffen bewoners kunnen vanaf vanochtend terecht bij gebiedskantoor Feijenoord. Verder worden bewoners gevraagd om bij het Rode Kruis te melden dat zij in veiligheid zijn. Dat kan op de website ikbenveilig.nl.

“Het lijkt wel een bom”

De explosie was in de wijde omtrek te horen. “Het was een heel harde klap en ik dacht: dat kan geen vuurwerk zijn”, zegt een buurtbewoonster tegen omroep Rijnmond. “Daarna hoorde ik gegil en mensen om hulp roepen, het was heel erg.” Iemand anders spreekt van “een zware druk, alsof er een bom was gevallen”. In het gebouw waar de explosie plaatsvond is ook een vuurwerkopslag gevestigd. Dat vuurwerk is uit voorzorg verwijderd.

Enorme ravage na explosie appartementencomplex Rotterdam

De ravage is enorm. Een buurtbewoner vertelt aan omroep Rijnmond: “Ik was in de keuken en wilde gaan eten. Ik hoorde een keiharde knal. En ik dacht, was bij mij op het balkon? Ik ben eruit gerend. En ik zag die meneer, die stond daar. We hebben hem uit de puinhoop gehaald. Anders was hij dood. Hij lag onder het puin. Het hele plafond is naar beneden gekomen. Alles is naar beneden. Hij is van boven met het plafond naar beneden gezakt.” De man waarover dit gaat is door de ambulance meegenomen en wordt aan zijn brandwonden behandeld. Verslaggever Jelle Gunneweg vertelt op Radio Rijnmond: “Een buurtbewoner zag een man uit de vlammen naar buiten komen. Hij heeft hem gered. Hij schijnt door de verdieping erboven te zijn gezakt, die door de klap naar beneden is gestort.” En: “Ik sta aan de achterkant van het pand in de Langenhorst. De schade is enorm, het zou ongelofelijk zijn als mensen hier levend uitkomen. Ik zie een grote berg met schroot, ik zie zelfs een badkuip liggen. In het gebouw is zo’n groot gat te zien, dat er door de constructie van het pand heen gekeken kan worden. De klap heeft de vloer van de eerste verdieping verwoest, die is naar beneden gekomen.”

Meer nieuws over explosie in Rotterdam

Meer nieuws over de explosie in het appartementencomplex in Rotterdam kan je lezen bij omroep Rijnmond.

Dit bericht is geplaatst op  dinsdag 30 januari 2024.

Reacties


Discussiëren over dit onderwerp? Ga naar het VvE-Forum op VvE-Forum.nl

Reageren op dit artikel kan hieronder.
Wilt u discussiëren of heeft u een vraag? Surf dan naar VvE-Forum.nl

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Alle velden gemarkeerd met * moeten worden ingevuld.