1 – MJOP opstellen. Waar let je op?

Tips op gebied van onderhoud en techniek voor de VvE: Deel 1

De VvE is wettelijk verplicht geld te reserveren voor onderhoud. De hoogte van de reservering is niet vastgelegd. Een meerjaren onderhoudsbegroting (definitie) biedt, met name voor planmatig onderhoud, inzicht in de te verwachten onderhoudskosten van het vastgoed op korte en lange termijn.

Door: Raderbeheer B.V. – projectbureau t.b.v. technisch beheer vastgoed
Redactie: Nederlandvve.nl

MJOP opstellen, tips en adviezen

Het opzetten van een MJOP vraagt specifieke kennis. In de meeste gevallen zal dit geschieden door een externe organisatie. Waar moet je op letten als VvE?

 • Zorg dat de externe organisatie OP LOCATIE komt om de onderhoudsstaat te bepalen! Er dient een inspectie aan ten grondslag te liggen.
 • Vraag welke elementen men op neemt! Namens de VvE moeten de volgende zaken geïnspecteerd worden: de buitenkant van de woningen (dak, gevel, kozijnen enz.), algemene ruimten interieur en centrale, collectieve installaties.
 • Controleer de organisatie, of aanwezige inspecteurs, op het bezit van de juiste papieren en diploma’s die hun kennis waarborgen.
 • Ga na of de inspectie volgens NEN 2767 gebeurt. De NEN 2767 is een objectieve, vastgelegde systematiek voor het vaststellen van de onderhoudsstaat van bouwkundige en installatietechnische elementen.
 • Controleer of de meerjaren onderhoudsbegroting een doorkijk biedt van meer dan 10 jaar. Veel organisaties hanteren een doorkijk van 10 jaar terwijl grote onderhoudsinvesteringen (daken, liften enz.) vaak net buiten deze periode vallen. Een beperkte doorkijk heeft grote gevolgen hebben voor de reservering en zorgt in de regel voor een structureel te lage reservering en dus hoge onvoorziene kosten voor de eigenaren. De reservering voor al het onderhoud start de dag na oplevering van een gebouw.
 • Zorg dat er leesbare plannen geleverd worden. Vraag of er gesplitst kan worden op onderhoudssoort zoals: planmatig onderhoud, contractonderhoud en klein- jaarlijks onderhoud (bijv. servicekosten).

Voorbeeld MJOP

Om u een duidelijk beeld te geven van een MJOP, hebben wij een voorbeeld beschikbaar. Hierin kunt u zien hoe een MJOP eruitziet en wat erin staat. U kunt dit voorbeeld MJOP hier bekijken (PDF).

Volgende keer: Tips op het gebied van onderhoud en techniek voor de VvE. Nummer 2: Uitvoering van onderhoud op basis van de meerjaren onderhoudsbegroting (MJOB).

Gerelateerd

Deel 2: de uitvoering van het MJOP: waar let je op? (artikel)
– Vaststellen hoogte reservefonds: een controverse? (artikel)
Handleiding vaststellen hoogte reservering en reservefonds (handleiding)

Dit bericht is geplaatst op  vrijdag 20 april 2012.

Reacties


Discussiëren over dit onderwerp? Ga naar het VvE-Forum op VvE-Forum.nl

8 reacties over “1 – MJOP opstellen. Waar let je op?

 1. Carla schreef:

  Zeer gewaardeerde redactie,

  Een MJOP en hoe belangrijk dat is mij duidelijk.
  Onze VvE werkt er mee.

  Zoals wel vaker voor zal komen leven er na een aantal jaren ook wensen bij eigenaren om buiten het onderhoud, verfraaiingen aan te brengen. Voor zover mij bekend dienen deze niet onttrokken te worden aan de reeds gereserveerde reserves voor onderhoud.

  De vraag is: kan een wens, in het onderhavige geval het schilderen van de onderzijde balkons en galerijen, ( niet noodzakelijk dus maar geeft wel een fraai uiterlijk )wel opgenomen worden in een MJOP?

  Alvast dank voor uw reactie.
  Met vriendelijke groet,
  Carla.

 2. Beste Carla,
  De vergadering kan hier inderdaad toe besluiten. Het MJOP is een hulpmiddel om de jaarlijkse reservering te bepalen en het onderhoud te plannen. Voor het uitvoeren van werkzaamheden moet hoe dan ook telkens een besluit genomen worden. De vergadering kan dan ook besluiten af te wijken van het MJOP.
  Met hartelijke groeten,
  Redactie Nederlandvve.nl

 3. Carla schreef:

  Dank, beste redactie, voor het beantwoorden van mijn vraag.

  Misschien is het wel handig, voor andere bezoekers van deze informatieve site, dat jullie ook de vraag even terugzetten. 😉

  Met hartelijke groet,
  Carla

 4. Adrie schreef:

  Geachte,

  Hoe is vast te stellen dat organisaties en/of inspecteurs de juist papieren die hun kennis waarborgen?
  Waar kunnen/moeten we b.v. op letten?

  Dank, Adrie

 5. Hendrik schreef:

  Geachte,
  Ik wil in het MJOP van onze vereniging graag alle zaken die met onderhoud te maken hebben in het plan.
  Ook de bv. vloerbedekking algemene ruimten,reinigen buiten gevelbekleding maar ook einde levensduur zaken zoals riolering verticale pijpen en waterleidingen, eigen lijk alles wat met onderhoud te doen heeft.
  Heb bij bestuur veel weerstand ondervonden wat ik vreemd vind want hoe uitgebreider het plan is hoe transparanter het wordt.
  Wat vind u hier van. Kunnen leden VvE hier in ook een zegje overdoen.

  1. Wijnand schreef:

   Hendrik

   Waar is uw VvE bestuur bang voor? Na 2 jaar discussie.
   Hebben dit fenomeen reeds achter ons gelaten en zetten alles wat onderhoudskosten zijn met een repeterend gevolg in het MJOP.
   Waarom MJOP is een plan, Alles wat er instaat wordt “nooit vergeten”. En er wordt “geld” voor gereserveerd. Vaak komen alleen bouw kundige zaken voor in het plan door een eenzijdige benadering. wij kijken er multi disciplinair na.
   Suc 6

 6. JT van Maurik schreef:

  Wat te doen als de leden elk jaar de werkzaamheden uitstellen. Kan het bestuur hier in beslissen. De ramen moesten volgens MJOP in 2009 worden vernieuwd. Telkens stelt men dit uit er is geld in het reserve fonds
  Wat nu te doen?

 7. ugur schreef:

  Hello , i am about to sell my apartment and the mjop we have is an excel file prepared by previous owners including 10 years. It has the information what needs to be done,, estimated cost and year of execution. Do we really need to pay money to an inspector? Does the law require that ?

Reageren op dit artikel kan hieronder.
Wilt u discussiëren of heeft u een vraag? Surf dan naar VvE-Forum.nl

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Alle velden gemarkeerd met * moeten worden ingevuld.