Toename in VvE-geschillen in 2023

Het aantal bouw-, vastgoed- en VvE-geschillen is fors toegenomen in 2023, dat meldt Stichting Achmea Rechtsbijstand aan Vastgoed Actueel. Vooral in bouwzaken is de toename flink. De rechtsbijstandsbijstandsverzekeraar noteerde in die zaken een toename van wel 36%.

VvE-geschillen over zonnepanelen

Niet alleen over bouw en verbouw nam het aantal geschillen toe, maar ook waren er aanzienlijk meer geschillen over zonnepanelen. Dat lijkt een trend te zijn die zich doorzet. De verzekeraar noteerde in 2022 al een verdubbeling ten opzichte van het jaar daarvoor. In 2023 steeg het aantal juridische hulpvragen over zonnepanelen nog eens met 28%.

Lexys VvE Advocaat

Ook toename in geschillen met VvE-beheerders

In de zaken over bouw- en verduurzaming is de oorzaak vrij eenvoudig aan te wijzen. Dat is namelijk gelegen in het tekort aan materialen, hoge grondstoffenprijzen en personeelstekorten. Dat zorgt voor moeilijkheden in de uitvoering van gesloten contracten en dus voor juridische geschillen. Opmerkelijk is daarom de stijging die Achmea registreert in het aantal geschillen met VvE-beheerders.

Burenruzies blijven toenemen

Ook het aantal burenruzies neemt toe. In die zaken noteert Achmea een relatief kleine stijging van 5%. Echter piekt het aantal burengeschillen al jaren. Dat is een tendens die zich in de periode van de eerste corona-lockdowns heeft ingezet. Zo verscheen op deze site op 12 mei 2020 een artikel waarin werd geschreven over toegenomen overlast en burenruzies. Aan het einde van dat jaar bracht deze website het treurige nieuws dat de destijds nieuw afgekondigde lockdown zelfs voor een vloedgolf aan VvE-geschillen zorgde.

Dit bericht is geplaatst op  maandag 22 januari 2024.

Reacties


Discussiƫren over dit onderwerp? Ga naar het VvE-Forum op VvE-Forum.nl

Reageren op dit artikel kan hieronder.
Wilt u discussiƫren of heeft u een vraag? Surf dan naar VvE-Forum.nl

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Alle velden gemarkeerd met * moeten worden ingevuld.