VvE vrijwilligersvergoeding omhoog in 2019

Veel verenigingen van eigenaren (VvE) worden gerund door vrijwilligers. Die vormen het bestuur of doen klusjes in of om het gebouw. De meeste VvE’s willen hun vrijwilligers een kleine vergoeding geven. Lange tijd was bepaald dat dit maximaal € 1.500,- per jaar mocht zijn. Maar er is goed nieuws: als het aan het kabinet ligt, gaat op 1 januari 2019 de vrijwilligersvergoeding omhoog. Nederlandvve.nl vertelt meer daarover en vertelt waar de VvE op moet letten.

Vrijwilligersvergoeding omhoog in 2019

Het kabinet heeft in Belastingplan 2019 overwogen dat in verband met het grote maatschappelijke belang van vrijwilligers, het plafond voor de vrijwilligersvergoeding met € 200,- per jaar moet worden verhoogd. Op dit moment geldt een plafond van € 150,- per maand en € 1.500,- per kalenderjaar. Die bedragen zijn sinds 2006 al niet meer aangepast. Als het aan het kabinet ligt, komt daar verandering in. De maximale vrijwilligersvergoeding moet omhoog naar € 170,- per maand en € 1.700,- per kalenderjaar.

Goed nieuws voor VvE’s en vrijwilligers

Voor zowel VvE’s als haar vrijwilligers is dit goed nieuws. Hoewel geen vetpot – de vergoeding is om de kosten van de vrijwilliger te dekken – betekent dit voor vrijwilligers dat hun vergoeding met meer dan 10% toeneemt. Voor VvE’s betekent de regeling hopelijk dat zij eenvoudiger de (vaak) broodnodige vrijwilligers aan kunnen trekken en aan zich kunnen blijven binden.

Oplettendheid geboden bij vrijwilligersvergoeding

VvE’s en vrijwilligers moeten wel goed blijven opletten bij het betalen van de vergoeding. Want als het plafond wordt overschreden, dan is het gehele bedrag volledig belast voor de inkomstenbelasting. En van een overschrijding kan ook sprake zijn als de VvE een gift doet aan de vrijwilliger, bijvoorbeeld in de vorm van een kerstpakket. Daarnaast geldt dat het plafond van toepassing is voor de vergoeding van tijd en daadwerkelijk gemaakte kosten.

Sanctie op overschrijden vrijwilligersvergoeding

Ook voor de VvE zijn er sancties verbonden aan het overschrijden van de vrijwilligersvergoeding. Zij loopt namelijk het risico aangeslagen te worden voor loonbelasting en premies voor sociale verzekeringen. Het is dus van belang om goed in de gaten te houden dat de vrijwilligersvergoeding door de VvE niet overschreden wordt.

Dit bericht is geplaatst op  maandag 12 november 2018.

Reacties


Discussiëren over dit onderwerp? Ga naar het VvE-Forum op VvE-Forum.nl

6 reacties over “VvE vrijwilligersvergoeding omhoog in 2019

 1. Jan Willem van Kranenburg schreef:

  Beste NL VVE – geldt deze EUR 1700 voor het hele bestuur, of per bestuurder?

 2. Boy Gailjaard schreef:

  Jan-Willem de vergoeding is altijd per persoon. Dot hoeft geen bestuurslid te zijn. Mag ook iemand zijn die de kleine technische klussen doet of een deel van de schoonmaak.

 3. R.J. Goemans schreef:

  Per bestuurder

 4. Jan Rikken schreef:

  L.S.

  Ik ben bestuurslid van een VvE in een appartementencomplex, daarnaast interim-bestuurslid van een tweede VvE in ditzelfde complex en derhalve ook bestuurslid van de HvE.
  Mijn vraag is kom je in dit geval ook drie maal in aanmerking voor de maximale vrijwilligersvergoeding?

 5. Jan Bronzwaer schreef:

  Sanctie op overschrijden vrijwilligersvergoeding

  U schrijft :
  Ook voor de VvE zijn er sancties verbonden aan het overschrijden van de vrijwilligersvergoeding. Zij loopt namelijk het risico aangeslagen te worden voor loonbelasting en premies voor sociale verzekeringen. Het is dus van belang om goed in de gaten te houden dat de vrijwilligersvergoeding door de VvE niet overschreden wordt.

  Mijn vraag:
  Hoe groot is die drempel voor de VVE ?

 6. sofie verstraten schreef:

  Beste Allen,

  Graag uw advies… hoe gaat het er bij u toe?

  Ons appartementencomplex bestaat zo’n veertig jaar. Ongeveer de helft van de appartementen is eigendom van een groot-eigenaar en wordt verhuurd, en de rest is in particulier bezit.

  Onze VVE wordt professioneel beheerd door een partij die daarin gespecialiseerd is en daar goed voor betaald wordt.

  Op de vergaderingen van de VVE zijn vaak rond de 20 aanwezigen.

  Nu is er een voorstel om het bestuur van de VVE een vrijwilligersvergoeding toe te kennen. Kunt u meedenken: wat is redelijk in deze? We hebben dus op de begroting een redelijk grote kostenpost voor de professionele beheerder. Wat zou passend zijn voor de bestuursleden?

  Wellicht ten overvloede maar volledigheidshalve: onze VVE staat er niet zeer rooskleurig voor. We zitten met vrijwel een lege kas en achterstallig onderhoud. Wat kunnen wij het bestuur redelijkerwijs bieden per jaar?
  Ik lees via Google alleen de belastingregels, 5 euro per uur… maar wat is ‘normaal’

Reageren op dit artikel kan hieronder.
Wilt u discussiëren of heeft u een vraag? Surf dan naar VvE-Forum.nl

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Alle velden gemarkeerd met * moeten worden ingevuld.