Agendapunten en tweede vergadering

 • Dit onderwerp bevat 11 reacties, 5 deelnemers, en is laatst geüpdatet op mei 11, 20187:03 pm door .
12 berichten aan het bekijken - 1 tot 12 (van in totaal 12)
 • Auteur
  Berichten
 • #7077
  Marloes
  Deelnemer

   Voor wijzigingen van het Huishoudelijk Reglement is bij onze VvE 2/3 aanwezigheid nodig etc. Dit gaan we waarschijnlijk niet halen. Nu is het Huishoudelijk Reglement maar 1 van de vele punten die op de agenda staan. Mijn vraag is de volgende.

   als op de vergadering blijkt dat het quorum van 2/3 niet gehaald wordt voor het agendapunt Huishoudelijk Reglement, moet je dan alle agendapunten van die vergadering doorschuiven naar een tweede vergadering of kun je volstaan met het doorschuiven van alleen het agendapunt van het Huishoudelijk Reglement?

   Marloes

   #7079
   Rob
   Deelnemer

    Je kan volstaan met met doorschuiven van alleen het agendapunt van het Huishoudelijk Reglement.
    Dat is eigenlijk precies waarvoor een tweede vergadering ook bedoeld is.

    #7083
    Marloes
    Deelnemer

     Bedankt voor het duidelijke antwoord, Rob.
     Groet,
     marloes
      

     #7176
     Theo
     Deelnemer

      Ook bij onze VVE is quorum voor sommige onderwerpen niet gehaald en wordt er een extra ALV belegd conform art 38 lid 6 (MR1992).
      de vraag is of je naast de bestaande notities, zoals die waren ingebracht op de reguliere ALV, ook nieuwe notities (van eigenaren) op de geagendeerde onderwerpen mag toevoegen. Of moet alles 1:1 qua stukken gelijk blijven met de regukiere 1e vergadering?
       
      groet
      theo

      #7177
      monaster
      Deelnemer

       Volgens mij is de “extra” vergadering een normale reguliere vergadering mits aan alle oproepvereisten wordt voldaan. Er kunnen dus ook andere c.q. nieuwe punten worden geagendeerd.

       #7178
       Rob
       Deelnemer

        Ik ben nog steeds van mening dat een tweede vergadering feitelijk uitsluitend is bedoeld om over die onderwerpen te stemmen waarover in de 1e vergadering geen besluit kon worden genomen door een tekort aan stemmen.
        De 2e vergadering kent ook een extra oproepvereiste, namelijk de specifieke mededeling dat de vergadering een tweede vergadering als bedoeld in dit artikel (MR1992 art. 36 lid 6,  MR2006 art. 52 lid 6)
        Waarbij in dat artikel specifiek staat vermeld dat in die tweede vergadering over de aanhangige onderwerpen een besluit kunnen zal worden genomen ongeacht het aantal stemmen, dat ter vergadering kan worden uitgebracht.
        Om praktische redenen wil men soms toch extra agendapunten op de agenda zetten.
        Toch vraag ik me af of dat a) wenselijk is en b) dat wel overeenkomt met de oproeping voor die tweede vergadering conform eerdergenoemde artikelen ?
         

        #7185
        Bob
        Deelnemer

         Hi Theo,
         Je kunt in een zogeheten tweede vergadering naar hartelust stukken en notities toevoegen.
         Slechts v.w.b. het onderwerp op de agenda waarover gaat/moet worden besloten mag géén wijziging plaatsvinden.
         Met vriendelijke groet, Bob

         #7186
         Bob
         Deelnemer

          Hi Rob,
          Wat mij betreft geen enkel probleem om bij een zogeheten “tweede vergadering” ook nieuwe agendapunten op te brengen.
          Merk wel op dat de vergadering voor de “nieuwe agendapunten” een nieuwe en reguliere vergadering zal zijn, met alle regelingen en voorschriften die bij een reguliere vergadering horen, en dat het regime als voor een zogeheten “tweede vergadering” alléén geldt voor de “doorgeschoven” agendapunten uit de vorige vergadering.
          Vergelijk het met het houden van twee vergaderingen op één dag. Je kunt achter elkaar een tweede vergadering houden (voor de doorgeschoven agendapunten), en aansluitend een reguliere normale vergadering met de nieuwe agendapunten. Beide vergaderingen organiseren met in acht nemen van alle formele vereisten en termijnen.
          Het enige wat bij oproeping en op de agenda glashelder moet zijn is voor welke agendapunten het een reguliere vergadering is, en voor welke agendapunten een “tweede vergadering”.
          Een duidelijke en heldere oproeping met dito agenda, en “klaar is Kees”.
          Met vriendelijke groet, Bob

          #7189
          Theo
          Deelnemer

           Allen
            
           bedankt voor jullie inbreng. Alleen voor de doorgeschoven punten kan  het speciale regime van art 38.6 dus gelden en moeten de stukken ongewijzigd zijn.  Dit was de kern van mijn vraag en  is helder beantwoord. Een situatie dat er daarmaast nog andere (nieuwe) punten via het regulie regime kunnen is gelukkig niet de situatie
           Groet, theo
            
            
            

           #7190
           Bob
           Deelnemer

            Alleen voor de doorgeschoven punten kan  het speciale regime van art 38.6 dus gelden en moeten de stukken ongewijzigd zijn.

            Hi Theo,
            Voor alle duidelijkheid.
            Je mag, zo lang het onderwerp waarover wordt besloten niet wijzigt, extra stukken en dergelijke toevoegen bij het ongewijzigde agendapunt.
            Dat is ook beter dan dat niet doen en de toe te voegen stukken en meningen pas in de tweede vergadering op tafel leggen.
            Met vriendelijke groet, Bob

            #7193
            Rob
            Deelnemer

             Hoi Bob,
             “… Vergelijk het met het houden van twee vergaderingen op één dag. Je kunt achter elkaar een tweede vergadering houden (voor de doorgeschoven agendapunten), en aansluitend een reguliere normale vergadering met de nieuwe agendapunten. Beide vergaderingen organiseren met in acht nemen van alle formele vereisten en termijnen.”
             In die werkwijze zou ik me op zich nog heel goed kunnen vinden.
             Ik zou het zelfs zeer waarderen als een VvE zo te werk zou gaan.
             Toch vrees ik dat het in de praktijk er helaas niet zo aan toe zal gaan en er een mengeling van 1e en 2e vergadering door elkaar plaatsvinden waarbij het gevaar natuurlijk erg groot is dat er besluiten met onjuiste stemverhoudingen worden genomen.
             Zie bijvoorbeeld al de bedenkelijke tweede vergadering als gevolg van een fictieve eerste vergadering.

             #7195
             Theo
             Deelnemer

              Heren,
               
              Opnieuw dank voor de verdere verduidelijking.
              De vraag kwam voort omdat de (eerste/ reguliere) ALV al is geweest en het, vanwege quorum, noodzakelijk is een extra/ tweede ALV uit te schrijven. Aan een van de “doorgeschoven” agendapunten werd nu een extra notitie aangeboden door een van de eigenaren. De vraag kwam daarmee naar boven of we die nieuwe notitie, gelet op het speciale regime qua quorum,  nu wel of niet mogen behandelen.
              groet
              theo
               

             12 berichten aan het bekijken - 1 tot 12 (van in totaal 12)
             • Je moet ingelogd zijn om een antwoord op dit onderwerp te kunnen geven.