besluit VVE torpederen

3 berichten aan het bekijken - 1 tot 3 (van in totaal 3)
  • Auteur
    Berichten
  • #2179
    Anoniem
    Deelnemer

      Beste,

      Onze VVE heeft met ruime meerderheid van stemmen toestemming gegeven voor de aanleg van ons dakterras. We hebben al toestemming van de gemeente, op voorwaarde dat we ons aan de door hen gestelde regels houden; 2 meter afstand etc. Onze buurman ligt dwars.

      Op de tekening voor de toestemming van de gemeente hebben we verzuimd het slaapkamerraam (pje) van de buurman te tekenen. Dat is heel suf van ons, dat hebben we niet met opzet gedaan, maar uit slordigheid. We hebben dat erkend en duidelijk gemaakt dat we uiteraard 2 meter van zijn raam blijven met het hek.

      De VVE was voordat ze het besluit nam om toestemming te geven op de hoogte van deze kwestie. Buurman wil nu het besluit van de VVE nietig laten verklaren. Hij woont zelf in Thailand en verhuurd zijn pand aan expats.

      Buurman heeft zelf een dakterras, ook met toestemming van de VVE, op minder dan 2 meter van ons dakraam. Toen ik hem hier op aansprak was zijn antwoord dat het dak gemeenschappelijk eigendom van de VVE is en een dus niet terzake doende argument is.

      Hij is nogal een big shot in het vastgoed en heeft overal vriendjes voor, nogal intimiderend.

      Mijn vraag is hoe sterk staat hij als hij naar de rechter stapt?

       

       

      #2180
      Carla
      Deelnemer

        Beste PattyPontier,
        Hoe sterk de man zal staan, met zijn verzoek om het genomen besluit nietig te laten verklaren, is vooralsnog geen antwoord op te geven. Je zou je kansen in kunnen schatten, maar dan nog kan een uitspraak, na hoor en wederhoor, anders uitvallen dan verwacht c.q. gehoopt.
        Dat de man in Thailand woont, doet niet ter zake. Evenmin dat de man een intimiderende indruk achterlaat bij de overige leden van de VvE c.q. het bestuur. Dat hij mogelijk vriendjes heeft in de vastgoedwereld, ook niet. Ik neem aan dat ook jullie een advocaat in kunnen schakelen, om de belangen te behartigen. Mocht het zover komen.
        De datum waarop de man kennis heeft genomen van het besluit is in deze wellicht wel belangrijk. Lees : https://www.nederlandvve.nl/vve-informatie/nietig-of-vernietigbaar-vve-besluit/
        Mijn persoonlijke inschatting is, en dit alleen op grond van wat je hier schrijft, is dat de kwestie volgens de koninklijke weg is verlopen. De rechter zal echter méér inzage willen hebben hoe een en ander tot stand is gekomen. Zorg ik elk geval voor een kloppend dossier.
        Succes én sterkte.
        Met vriendelijke groet,
        Carla.

        #2181
        Bob
        Deelnemer

          Hi Patty,
          Met wat je hierboven vertelt heb ik het idee dat het in dit geval niet zozeer gaat om een exclusief VvE-probleem, doch veeleer om een zaak betreffende het zogeheten burenrecht. Het is  maar de vraag of de VvE (de vergadering) überhaupt heeft moeten toetsen op het punt van burenrecht (zij heeft immers die kennis niet in huis), en daarenboven of zij de instantie is om dit (verplicht) te beschouwen. Kennelijk heeft de Gemeente dit al wel meegenomen, die heeft immers aangegeven dat je 2 meter uit zijn privébegrenzing moest blijven. Als dit zo is dan kan het allemaal erg meevallen, zeker wanneer de 2-metergrens niet wordt overschreden.
          Zoals je zelf al aangeeft is het jammer (niet handig) om het genoemde raampje te vergeten. Maar dat hoeft mijns inziens geen “showstopper” te zijn/worden. Met name het feit dat zijn (eveneens door de VvE toegestane) dakterras binnen 2 meter van jullie dakraam ligt kan voor hem wel eens een “nekkenbreker” blijken. Of hij (net als jij) tegen dezelfde normen van het burenrecht aanloopt hangt heel erg af van de exacte situatie ter plekke (en daar kan ik dus bij gebrek aan feiten en gegevens geen zinnig woord over zeggen).
          Of het besluit van de vergadering nietig zou kunnen zijn is de vraag, maar voor zijn dakterras zou reciprook eenzelfde nietigheid kunnen gelden. En bij nietige besluiten geldt geen strikte fatale termijn als bij het vernietigen van besluiten. Vernietiging van een VvE-besluit is daarnaast iets heel anders dan bezwaar maken tegen de door de Gemeente verleende vergunning. Dat is ook een weg die zou kunnen worden begaan.
          Nu het een dermate ingewikkelde kwestie is kan je naar mijn overtuiging het beste 1. Je licht opsteken bij de Gemeente en het raampje aldaar bespreken/voorleggen, en 2. Je rechtsbijstandverzekering raadplegen over het vigerende burenrecht zoals dat in dit geval toepasselijk zou zijn.
          Meer kan ik niet zeggen, maar ik hoop dat je “ter leeringhe ende vermaeck” nog terugkoppelt aan het forum hoe het verder is gelopen. Hiervan is naar alle waarschijnlijkheid veel te leren.
          Met vriendelijke groet,
          Bob.

        3 berichten aan het bekijken - 1 tot 3 (van in totaal 3)
        • Je moet ingelogd zijn om een antwoord op dit onderwerp te kunnen geven.