Dakterras en breukdeel

 • Dit onderwerp bevat 4 reacties, 4 deelnemers, en is laatst geüpdatet op juni 18, 20191:04 pm door .
5 berichten aan het bekijken - 1 tot 5 (van in totaal 5)
 • Auteur
  Berichten
 • #10451
  Anoniem
  Deelnemer

   In de splitsingsakte van een nog in aanbouw zijnde appartementen complex is via de splitsingsakte aan het appartementsrecht van de penthouses een dakterras toegekend voor privegebruik.
   Bij de koopprijs van de penthouses is geen prijs vermeld/berekend voor de dakterrassen.  Maar de dakterrassen zijn in de splitsingsakte wel toegekend aan het prive gedeelte van de penthouses.
   Wat is redelijk bij de bepaling van het breukdeel van een penthouse met een prive dakterras met een aanmerkelijke afmeting?

    

   #10453
   monaster
   Deelnemer

    Dat staat in de splitsingsakte.

    #10454
    Anoniem
    Deelnemer

     Dat klopt, het staat in de splitsingsakte. De vraag was ook niet waar kan ik het vinden maar wat is een redelijke/gebruikelijke verdeelsleutel waarmee een prive terras in het breukdeel wordt meegenomen? Enig idee? Enige jurisprudentie?

     #10455
     RonaldL
     Deelnemer

      Een normale breukdeel bepaling is aan de hand van woonoppervlak (binnen dus, niet buiten).
      Daar ik vermoed dat het recht op gebruik van het dakterras niet leidt tot verplichte bekostiging van onderhoud en vervanging van het onderliggende dak door de betreffende penthouse eigenaar, ligt een andere breukdeel verdeling niet voor de hand. Marktwaarde van een appartementsrecht lijkt me minder relevant als factor in die verdeling.

      #35017
      Rene
      Deelnemer

       De koopprijs is meestal niet de bepalende factor voor de breukdelen. Het kan zomaar zijn dat een appartement/penthouse 2x zo groot, een 3x zo hoge verkoopprijs heeft.
       De breukdelen moeten ervoor zorgen dat de kosten (o.a. onderhoud) in balans zijn. Vaak gebeurd dat op basis van woonoppervlakte. Een duurder appartement hoeft niet per definitie meer onderhoud te betekenen.
       Een stuk dakterras zorgt ook niet voor enorme toename van onderhoudskosten van de VVE wat voornamelijk ten voordele komt van een enkele woning. Het dak is er tenslotte voor iedereen. Alleen de looplaag komt vaak ten koste van de eigenaar. Het groter aandeel op basis van het grotere woonoppervlakte van penthouses is daarmee in de meeste gevallen afdoende.
       Dat is waarschijnlijk ook de mening geweest van de opsteller van de AvS.
       Tevens zijn de appartementen (in aanbouw) inmiddels al verkocht op basis van de AvS met de daarbij behorende breukdelen. Daarin veranderingen brengen is een lang en moeizaam en vooral duur traject, waarbij de uitkomst onzeker is.
       Wat je nodig hebt is financiële onderbouwing waarom de splitsing oneerlijk zou zijn. Puur omdat ze een groot dakterras hebben klinkt meer als een WOZ belasting, dan een verkeerd aandeel in de onderhoudskosten en dus  de breukdelen.
       Hoekwoningen hebben in sommige gevallen ook meer onderhoud. Dan zie je daar i.v.m. bijvoorbeeld extra raampartijen een iets groter splitsingsdeel in de VVE. Maar hoekwoningen zonder extra ramen komt ook voor en daar is het splitsingdeel vaak gelijk.
        
        

      5 berichten aan het bekijken - 1 tot 5 (van in totaal 5)
      • Je moet ingelogd zijn om een antwoord op dit onderwerp te kunnen geven.