Industriële naaimachine overlast

6 berichten aan het bekijken - 1 tot 6 (van in totaal 6)
 • Auteur
  Berichten
 • #2607
  Huismeester
  Deelnemer

   L.S.

   Sinds enige tijd is er in ons appartement een bromtoon te horen, welbekend als laagfrequent geluid. Na lange tijd zijn wij er achter gekomen dat de buurvrouw in ons naastgelegen appartement een industriële naaimachine gebruikt waarvan de motor constant blijft draaien, hiervan ondervinden wij zware hinder. De buurvrouw is niet erg meewerkend geweest in onze klacht en vind dat wij het maar moeten accepteren, het is nou eenmaal haar hobby en haar klussen moeten af voor een bepaalde datum.

   Als ik de Akte en het M.R. er bij haal, lees ik dat een appartement bedoelt is voor “wonen” en niet als bedrijfsruimte mag worden gebruikt. Het een en ander staat ook beschreven in het bestemmingsplan van onze gemeente.

   Mijn vraag is: Mag zo’n industriële naaimachine gebruikt worden in en appartement?

   #2608
   William
   Deelnemer

    Hoi Huismeester,
    De splitsingsakte is leidend in deze. Maar als de buurvrouw geen ‘officieel’ bedrijf heeft geef ik je niet zo veel kans eerlijk gezegd. Als zij hobby-gewijs klusjes doet voor vrienden/kennissen/familie etc., is dit natuurlijk geen officiële bedrijfsvoering.
    Dit valt onder ‘normale’ overlast, vergelijkbaar met het draaien van harde muziek en dergelijke. Vaak is hierover niet concreet iets opgenomen in het splitsingsreglement, maar verwijst deze naar een eventueel Huishoudelijk Reglement. Heeft uw VvE een Huishoudelijk Reglement? Anders zou ik in contact treden met het bestuur en eerst het een en ander daar overleggen.

    #2609
    Carla
    Deelnemer

     Beste huismeester,
     Ben het eens met William, kijk eerst even of er bij jullie sprake is van een huishoudelijk reglement waarin mogelijk iets beschreven staat over geluidsoverlast.
     Mocht er geen huishoudelijk reglement zijn of er wel zijn maar geen specifieke afspraken in staan m.b.t. het gegeven  geluidsoverlast, dan kan je nog terecht bij de Wetgeving. Zie b.v. http://huis-en-tuin.infonu.nl/wonen/20744-geluidsoverlast-door-buren-wat-mag-en-wat-kan.html
     Verder heb je gelijk, het appartement heeft als bestemming ‘wonen ‘.  Echter het gebruiken van een ‘industruele naaimachiene ‘ ( privé of zakelijk ) wil nog niet zeggen dat er inbreuk wordt gemaakt op de bestemming wonen. Voor privégebruik kan er geen bezwaar zijn. Voor zakelijk gebruik ( moet nog wel aangetoond worden ! ) dan nog mag die machiene er staan maar dient de gebruiker zich wel te houden aan de regels m.b.t. het vestigen van een bedrijf. ( K.v.K … en niet mee dan een X aantal vierkante meters gebruiken van de privéruimte, geen personeel, er zelf wonen enz. )
     Én vanzelfsprekend mag degene geen overlast bezorgen. En juist die ervaren overlast is vaak een lastige kwestie. Ik hoop van harte dat je/jullie er met elkaar uit komen. Succes.
     Met vriendelijke groet,
     Carla

     #2611
     Huismeester
     Deelnemer

      Volgens de Kamer van koophandel staan op genoemd adres drie bedrijven ingeschreven.
       

      #2612
      Carla
      Deelnemer

       Beste huismeester,
       Wellicht kan deze informatie je helpen een stapje verder te komen.
       http://hcc-nieuws.comyr.com/index.php/regelgeving/135-bedrijf-aan-huis
       Het hoeft niet schokkend te zijn dat er drie bedrijfsnamen aan het adres worden gelinkt. Maar zoals je in het bijgaande artikel kan lezen, zijn er voorwaarden gesteld aan het hebben van een bedrijf aan huis. Op zich is dat de verantwoordelijkheid van degene die het bedrijf gevestigd heeft.
       Blijft natuurlijk overeind dat er geen overlast mag ontstaan. En juist dát is relatief en beslist heel ingewikkeld om te bewijzen. Steek anders je licht eens op bij iemand die dat geluid kan meten. En dit dan in relatie met de tijdsduur.
       Succes en een vriendelijke groet,
       Carla.
       p.s. Ben je de enige in het appartement die er last van heeft? Zo nee, probeer dan de klachten te bundelen en zorg voor een goed onderbouwd dossier.

       #2613
       Huismeester
       Deelnemer

        Hartelijk dank voor de antwoorden.

       6 berichten aan het bekijken - 1 tot 6 (van in totaal 6)
       • Je moet ingelogd zijn om een antwoord op dit onderwerp te kunnen geven.