Kan dit zomaar??

3 berichten aan het bekijken - 1 tot 3 (van in totaal 3)
 • Auteur
  Berichten
 • #38083
  Drago
  Deelnemer

   Je woont in een flat (koop) met een Vve. Bij het begin van Corona en de laatste fysieke vergadering gebeurt het volgende:
   De meerderheid van de Vve stemt voor renovatie van de balkonzijde maar op basis van 1 offerte (dat is al fout 1, je moet minimaal 3 kunnen overleggen als je kosten gaat maken boven de €5000,- per persoon. wanneer dit word aangekaart word er wel toegezegd meerdere offertes te zoeken en aan de vereniging voor te leggen. Toch wil men dat er word ingestemd met van te voren extra te betalen €7800,- (fout 2 eerst offertes dan bespreken wat we gaan betalen). Wanneer men vraagt wat er mogelijk is wanneer je dit niet zomaar kan betalen? De dagvoorzitter van de Vve beheerder zegt dat je wettelijk €650,- per maand ook kan aflossen, dit verzint ie te plekken want de vereniging beslist daarover en niet het bestuur of hij. Na de vergadering mail je de beheerder nogmaals en meerdere keren met het verzoek een andere regeling te krijgen daar je het echt niet kan ophoesten.
   Afwijzend en kil reageren zowel bestuur als Vve beheerder.
   Dan volgt er een online vergadering ivm corona over de offertes, kantekening dat een deel van de flat het Nederlands niet machtig is want ze komen uit India en spreken wel engels. men wacht niet tot we weer fysiek kan vergaderen maar pusht dit op deze manier door en wonder boven wonder is er een meerderheid die voor een offerte stemt. (fout 3, je weet dat er mensen zijn die vragen hebben over de offertes en die zet je schofterig en slim buiten spel). Na veel mails stuur de Vve een incasso aan om het geld te innen. In een mail reageer ik dat ik mij niet verantwoordelijk voel voor deze kosten, hoe vaak heb ik niet gevraagd om een onderhoud en is dat structueel geweigerd. Het word een rechtzaak waarbij het logisch is dat ik moet betalen, daar ontrek me ook niet aan echter kan dat gewoon niet op hun manier en de consideratie is dan ook ver te zoeken. Toch blijkt ineens in de rechtbank wel dat een afspraak mogelijk is, eigenlijk een wurgovereenkomst en niet akkoord is beslag op huis, dus weinig keus maar voel me uiterst schofterig behandeld. Ik betaal een jaar lang €200,- boven op de servicekosten en na een jaar €nog eens de resterende €6000,- die ik nog steeds niet heb.
   Nu dreigen ze echt met beslag en zijn niet tot reden vatbaar. Voel me schofterig, onterecht en als een kleuter behandeld zonder enige kans.

   #38092
   Rene
   Deelnemer

    punt 1. Meerdere offertes is vaak wenselijk, maar in een VVE niet wettelijk verplicht. Het ligt dus aan de afspraken die er gemaakt zijn binnen de VVE.

    punt 2. Inderdaad zeer ongewoon om zonder enige grondslag grote bedragen te gaan inleggen. Maar het is de ALV die bepaald wat de servicekosten moeten zijn/worden. Niet ‘t bestuur. Ik maak uit je verhaal op dat het bestuur te veel zijn eigen zin door drukt i.p.v. in opdracht van de ALV(de leden) te besturen. Overigens ook raar om een betalingsregeling met zo’n korte looptijd voor te stellen. Als je dat aanpast naar 5j met 4% rente dan zit je op 160 euro p/m. En bij 10j zakt dat onder de 100 euro. Dat is een stuk beter te behappen dan 650 euro. Tel daar de hudige energieprijzen erbij op en je weet als VVE dat je mensen in de problemen gaat helpen.

    Je verteld dat er een meerderheid voor was. Maar was dit een gewone meerderheid of volgens quorum (vaak 2/3e)?
    En zelfde vraag voor de opkomst. Ik krijg er jeuk en rillingen van om zo’n grote uitgave zonder voldoende reserve er online doorheen te drukken. Ik zou daar zelf als bestuurslid niet eens aan willen meewerken.

    Punt 3. klinkt ook weer een bestuur dat z’n boekje te buiten probeert te gaan, maar ook een ALV (de leden) die over zich heen laten lopen. Als er niet ingegaan wordt op alle terechte vragen moet je eigenlijk in alle gevallen met z’n allen tegen stemmen.

    Nu het “besluit” genomen is, is eigenlijk de gang naar de rechter de enige oplossing. De vraag is of het besluit wel geldig is. Het rammelt aan alle kanten, maar je moet wel met bewijzen komen. Het enige goede antwoord is, zoek geen rechtsadvies/bijstand op een forum, maar ga naar je rechtsbijstandsverzekering of juridisch loket.

    Ga ook opzoek naar medestanders. Hoe groot is de VVE en hoeveel mensen kunnen dit niet betalen?
    Als je een meerderheid kan vinden, dan kan het onderwerp opnieuw ter discussie stellen of desnoods ook het bestuurs ontslaan en een nieuw bestuur gaan kiezen. Zij werken voor jou, niet andersom! Maar dan moeten er wel mensen zijn die ‘t willen gaan doen.

    En er zijn nog veel meer vragen die ik kort hou:
    Is er geen meerjaren onderhoudsplan MJOP? Stond dit punt er dan niet in?
    Wat was/is de technische staat van de huidige hekken. Is het aan vervanging toe? Of wil met vooral voor de “mooi” de boel opknappen? In het laatste geval zeg ik, eerst sparen, dan uitgeven.
    Wat betaalde je tot nu aan servicekosten voor deze verhoging/extra bijdrage? En hoe lang al?
    is er een reservefonds en hoeveel heeft daarin gezeten de afgelopen jaren?

    #38152
    DikOz
    Deelnemer

     Een vreemd verhaal en hoewel grotendeels eens met @ Rene, vraag ik me af waarom/hoe anderen €7800 zomaar kunnen ophoesten. Ik neem aan dat dit niet op het MJOP stond en dus een plotselinge bijna spoedeisende vernieuwing/renovatie is. Zien anderen de noodzaak tot vernieuwing (wel) in? Ik kan me bij zo’n bedrag niets voorstellen bij het doordrukken door een bestuur.

     Begrijp ik goed dat je al bij de rechtbank bent geweest? Dan heeft aandragen van verweerpunten weinig zin lijkt mij. Punten zoals Rene aangeeft als gewone of bijzondere meerderheid van stemmen vereist?, opkomst percentage correct? maar ook is de online ALV wel geldig in opzet?, is de agenda op tijd verstuurd etc.

    3 berichten aan het bekijken - 1 tot 3 (van in totaal 3)
    • Je moet ingelogd zijn om een antwoord op dit onderwerp te kunnen geven.