Opgescheept met twee gekken in slapende VvE

5 berichten aan het bekijken - 1 tot 5 (van in totaal 5)
 • Auteur
  Berichten
 • #12535
  Anoniem
  Deelnemer

   Situatie

   • VvE met 3 leden:
   Index Omschrijving Breukdeel Stemmen
   A1 Woning begane grond met tuin 52/284 (18%) 2
   A2 Woning eerste etage met balkon 60/284 (21%) 2
   A3 Woning tweede etage met balkon 60/284 (21%) 2
   A4 Woning derde etage met balkon 60/284 (21%) 2
   A5 Studio op zolderetage 40/284 (14%) 2
   A6 Berging op zolder 4/284 (1%) 1
   A7 Berging op zolder 4/284 (1%) 1
   A8 Berging op zolder 4/284 (1%) 1

   Eigenaar 1: A1, A3, A4, A7 en A8, tevens bestuur.

   Eigenaar 2: A2 en A6.

   Eigenaar 3: A5 (ondergetekende).

   Verwikkelingen rond de VvE

   • Ik ben sinds 2008 woonachtig in A5 en had geen flauw benul van wat een VvE inhield en had er verder ook geen interesse in. Ik had als vrijgezel eindelijk mijn fel begeerde plekkie in A’dam waar ik elke maand servicekosten voor moest betalen waar ik verder niet bij stil stond. In de jaren die volgden had ik slechts interactie met het bestuur over het plaatsen van een airco: die gaf daar toestemming voor. Geen uitnodigingen voor ALV’s, maar zoals gezegd – daar was ik me ook niet van bewust.
   • In 2018 heb ik eigenaar 1 gevraagd of we konden praten over een paar onderwerpen rond gemeenschappelijk onderhoud. Dat was geen prettig gesprek – eigenaar 1 vond het allemaal maar onnodig en/of te duur.
   • Daarnaast werd ik van het bestaan van eigenaar 2 op de hoogte gebracht: een dame die van van meet af aan geen servicekosten betaalde..
   • Dit was pas het moment waarop ik wakker werd als slapend VvE-lid: ik betaalde braaf al jaren elke maand hetzelfde bedrag aan servicekosten, maar er zou geen reserve zijn voor (groot) onderhoud. Daarbovenop nog een wanbetaler..
   • Vanaf dat moment ben ik me gaan verdiepen in de VvE en heb ik me met de summiere info die eigenaar 1 met me deelde een beeld gevormd.
   • In 2019 heb ik m.b.v. de stichting !WOON een agenda voor een ALV opgesteld en daarmee eigenaar 1 gevraagd een datum te plannen voor een vergadering. Op de vergadering werden niet de gevraagde jaarrekening voor 2018 (en eerdere jaren) en begroting voor het volgende jaar gepresenteerd. In plaats daarvan slechts naar mijn appartement teruggerekende kosten per jaar in wat eigenaar 1 “statuskaarten” noemde..
   • De stand van de VvE-rekening (incl. reserves) was slechts 3600 euro.
   • Eén van de actiepunten van de vergadering in 2019 was het opleveren van de financiële stukken uiterlijk in december 2019 om mede die lage stand te verklaren. Vervolgens heb ik daar nog 6 maanden op gerappelleerd, maar het antwoord was steevast: “Nog even geduld.” en later “Wegens corona…”
   • Telefonisch was het contact steeds onaangenamer: met stemverheffing liet eigenaar 1 in niet mis te verstane bewoordingen blijken geen behoefte te hebben om de gevraagde informatie met mij te delen en dat ik er bovendien ook geen recht op zou hebben.
   • Ondertussen de rechtsbijstand ingeschakeld:
    • De advocaat gaf aan het maar een vreemde situatie te vinden. Ikzelf werd rijkelijk laat wakker, eigenaar 2 wil niets met de VvE van doen hebben en eigenaar 1 maakt een potje van de financiën. Bovendien laat laatstgenoemde duizenden euro’s liggen door pas in 2019 een incassoprocedure voor te stellen. Verjaring is dan al deels van toepassing. Het is ook maar de vraag of deze procedure inmiddels in gang is gezet of niet..
    • Ik moest me er terdege van bewust zijn dat ik in het uiterste geval een procedure tegen de VvE aan zou spannen en niet tegen eigenaar 1. Het bestuur moet zich dan verdedigen en de kosten zijn voor de VvE. Dit geldt ook voor evt. dwangsommen die een rechter op zou leggen in het geval de inzage niet verstrekt zou worden.
    • Volgende week stuurt de advocaat eigenaar 1 een brief met verzoek tot inzage in de bankafschriften. Daarnaast gaat hij nog even telefonisch contact zoeken met eigenaar 1 en zal hij op mijn instigatie zich verdiepen in bestuurdersaansprakelijkheid: in hoeverre kan ik de proceskosten en dwangsommen waar ik aan mee moet betalen verhalen op het bestuur?

   Doel

   Mijn doel is om de waarheid boven tafel te krijgen: hoe staat de VvE er nu financieel voor en hoe is deze situatie tot stand gekomen? Daarmee kunnen we dan gaan bouwen aan een begroting voor 2021 inclusief MJOP.

   Uiteraard speelt mee dat ik domweg nog een appeltje heb te schillen met eigenaar 1. Als bestuur heeft hij mijns inziens totaal gefaald. Ik vermoed dat hij zelf ook nooit een cent heeft gestort op de VvE-rekening. Hij moet hoogstens het verschil tussen mijn stortingen en de vaste en variabele kosten hebben bijgepast. Dit hoop ik uit de bankafschriften te kunnen halen. Ik besef daarnaast ook dat het bestuur niet ontslagen kan worden, gezien de stemverhoudingen. We zijn dus veroordeeld tot elkaar.

   Wat denken jullie wat het maximale is wat ik uit deze situatie kan halen?

   #12570
   mako724
   Deelnemer

    Wow wat een verhaal bij mij zakt de moed al in de schoenen ik zou persoonlijk verhuizen. Eigenaar 1 heeft ook nog de meerderheid dus links of rechtsom moet je er met hem uit zien te komen anders zal je continue in juridische ellende terecht komen. Je moet jezelf afvragen of dit opweegt tegen je huidige woonplezier.
    Ik zou als je wel hier wil blijven wonen alles op alles zetten het gesprek aan te gaan met eigenaar 1 en hem uitleggen dat het ook in zijn belang is de VvE uit zijn slaap te halen.

    #12571
    ambtsman
    Deelnemer

     Een bestuurder kan  persoonlijk worden aangesproken op wanbeleid.  En dus moeten betalen aan de VvE. Inzage in ALLE stukken is een recht dat eventueel via de kantonrechter kan worden afgedwongen. En BW 5:131 lid 3 bepaalt dat het bestuur de geldmiddelen beheert. Dat is een verplichting waarop een bestuur kan worden aangesproken en waaraan een bestuur zich niet kan onttrekken.
     Er bestaat ook jurisprudentie over het terugdraaien van VvE besluiten die eenzijdig zijn genomen.

     #12572
     Anoniem
     Deelnemer

      Ik heb de diplomatieke paden tevergeefs bewandeld.. Op dit moment resteert me slechts één middel: controle.

      1. Via de bankafschriften moet ik precies kunnen zien wat er in en uit is gegaan in de afgelopen jaren. Daarmee moet ik me een kloppend beeld van de huidige financiële situatie kunnen vormen.
      2. Ik zal deze bankafschriften moeten blijven monitoren als een soort van onofficiële kascommissie (eigenaar 1 vindt een kascommissie zinloos in een kleine VvE als de onze). Betaalt iedereen zijn deel? Komt de incasso-stroom op gang?

      M’n vrouw en ik overwegen om het appartement te verhuren, dus we zullen dan door moeten. Mocht dat geen optie zijn, dan verhuizen we.

      #12573
      Anoniem
      Deelnemer

       Goed om te weten dat eigenaar 1 wel degelijk persoonlijk financieel aansprakelijk kan worden gesteld vanwege wanbeleid. Ondertussen verloopt de communicatie nu tussen mijn advocaat en eigenaar 1. Die laatste heeft aangegeven dat zijn (persoonlijke?) advocaat deze week met een antwoord zal komen. Eigenaar 1 en deadlines zijn tot op heden geen gouden combinatie, dus ik moet het nog zien.
       Ik zal uiteraard hier verslag doen van de vorderingen.

      5 berichten aan het bekijken - 1 tot 5 (van in totaal 5)
      • Je moet ingelogd zijn om een antwoord op dit onderwerp te kunnen geven.