Opstalverzekering

15 berichten aan het bekijken - 1 tot 15 (van in totaal 20)
 • Auteur
  Berichten
 • #9223
  George
  Deelnemer

   Wij betalen voor onze opstalverzekering circa 27.000,00 euro per jaar inclusief assurantiebelasting voor 250 appartementen.Er is een taxatierapport en de verzekering is geindexeerd.
   De verzekeing is afgesloten door een tussenpersoon. De verzekeraar betaald provisie aan de tussenpersoon. Kan iemand mij vertellen hoeveel % povisie redelijk is?

   #9224
   William
   Deelnemer

    Goedemorgen,
    ik heb ze wel eens gezien van 25%, ik weet niet of er een max aan zit en durf ook niet te zeggen wat redelijk is. Als de huidige premie/dekking en daarbij behorende provisie niet bevalt, zoek dan naar een alternatief zou ik zeggen 🙂
     

    #9225
    George
    Deelnemer

     Het minimum is 1 % en het maximum 25 %. Wat is nu redelijk voor zo’n behoorlijk grote verzekering? Ik dacht dat 10 % een behoorlijke vergoeding is.

     #9227
     William
     Deelnemer

      Dat vind ik ook een behoorlijke vergoeding.
      Maar helaas doet het er niet toe wat ‘redelijk’ is, er zal toch niet over te onderhandelen zijn. Het is gewoon een afstemming tussen wat voor alle partijen acceptabel is (tussenpersoon, verzekeraar, VvE). Als dit voor een van de partijen niet acceptabel is, komt er lijkt mij geen overeenkomst tot stand 🙂

      #9230
      George
      Deelnemer

       Is het gebruikelijk en toegestaan om de premie die is afgesproken en vermeld staat op de polis en ondanks dat het verzekerde bedrag is geindexeerd, 7 maanden na het afsluiten, met 17 % te verhogen? Deze verhoging is dus exclusief de indexatie.

       #9231
       William
       Deelnemer

        Ook dat is helaas tegenwoordig orde van de dag, op een enkele aanbieder na, heb ik alle premies met 10 tot 30% zien stijgen per 1 januari dit jaar. Eerlijk gezegd verwacht ik dat deze trend zich nog wel een jaar of twee, drie zal doorzetten.
        Schadeverzekeringen voor gebouwen zijn kennelijk de laatste jaren niet rendabel (genoeg) geweest voor verzekeraars. Het staat je als VvE overigens vrij om naar aanleiding van de aangekondigde verhoging een verzekering elders af te sluiten.

        #9232
        George
        Deelnemer

         Bedankt William,
         Als je een goede en betrouwbare verzekeraar weet hou ik me aanbevolen.

         #9233
         William
         Deelnemer

          Haha, geen probleem hoor. Nu heb ik zelf geen vergunning om te mogen adviseren of bemiddelen in verzekeringen, dus die vlieger gaat niet op.
          Maar over het algemeen, echt veel verschillen van elkaar doen ze tegenwoordig niet meer. Het is altijd kijken welke dekking er geboden wordt, met welke voorwaarden en tegen welk premiepromillage. Met name dat laatste verschilt per verzekeraar, maar ook weer van jaar tot jaar. Waar verzekeraar A in 2018 het voordeligste promillage had, is dat in 2019 verzekeraar B, en in 2020 waarschijnlijk verzekeraar C.
          Als je allervoordeligst uit wil zijn als VvE, zul je net als wat particulieren soms doen bij energieleveranciers, elk jaar moeten kijken welke het gunstigste is. Maar of je er als bestuur zo veel moeite in wilt steken….

          #9238
          George
          Deelnemer

           Een opstalverzekering valt volgens mij niet onder het provisie verbod, een DVD is dan namelijk niet nodig.
           Het alleen noemen van een verzekeraar is toch geen advies of bemiddeling.

           #9240
           George
           Deelnemer

            Volgens William is het aan de orde van de dag dat verzekeraars de premies van opstalverzekeringen verhogen met 10 tot 30 % exclusief de indexatie. Deze komt er nog eens bovenop. Wat voor zin heeft het dan nog om het verzekerde bedrag te indexeren?

            #9241
            Carla
            Deelnemer

             @ George, het noemen van namen, op de vraag van jou , valt onder adviseren. @ William houdt zich keurig aan de spelregels. 😉 Lees daarvoor de huisregels die je vind rechts boven op deze site.
             Mijn advies in deze is, ga met verschillende verzekeraars in gesprek wanneer je wenst te veranderen van verzekeraar. Hoewel ze elkaar niet echt veel zullen ontlopen. Ben je het ene jaar bij de een de klos kan het zomaar een jaar later bij de ander zo zijn. Succes.

             #9242
             William
             Deelnemer

              Goedemorgen George,
              je moet eigenlijk onderscheid maken tussen de indexatie en de verhoging in promillage.
              Je VvE is verzekerd op basis van een herbouwwaarde zoals bepaald in een taxatierapport, dit bedrag wordt jaarlijks geïndexeerd om te zorgen dat de herbouwwaarde enigszins reëel blijft.
              Dit staat los van het premiepromillage die betaald wordt, dit een een percentage van de herbouwwaarde die de premie bepaald. Dus beide kan, tegelijkertijd, stijgen, wat doorgaans ook het geval is. De herbouwwaarde wordt met een klein percentage geindexeerd, terwijl men (dit jaar) het promillage in veel gevallen fors heeft verhoogd.

              #9243
              George
              Deelnemer

               In de polis is de premie verhoogd met 16.7 % en de herbouwwaarde met 12,9 %. Totaal 29.6 %. Lijkt mij toch wel wat veel.

               #9244
               William
               Deelnemer

                Dat kan. Heeft u de verzekeraar (of tussenpersoon) reeds om een verklaring gevraagd?
                 

                #9245
                Gerard
                Deelnemer

                 Die verhoging is nog niets vergeleken bij ons, een stijging van 420% alleen maar vanwege het feit dat er vorig jaar een schade is geclaimed die de betaalde premie overstijgt. Nergens in de voorwaarden iets te vinden over een vorm van bonus/malus zoals bij autoverzekeringen.
                 Direct bezwaar aangetekend, is nog in behandeling.

                15 berichten aan het bekijken - 1 tot 15 (van in totaal 20)
                • Je moet ingelogd zijn om een antwoord op dit onderwerp te kunnen geven.