Oversluiten verzekering AFM?

4 berichten aan het bekijken - 1 tot 4 (van in totaal 4)
 • Auteur
  Berichten
 • #481
  AartjedeJong
  Deelnemer

   Moet ik als administratiekantoor en beheerder van de administratie van een VvE een vergunning hebben van de AFM om de opstalverzekering over te sluiten naar een andere verzekeringsmaatschappij?
   vriendelijke groet, Aartje

   #489
   Rob
   Deelnemer

    Als een beheerder van een VvE voor of namens de vereniging van eigenaars bemiddeld bij het afsluiten van verzekeringen [opstal, glas, WA, etc. etc.] of andere financiële producten kan dat alleen nog maar als de beheerder beschikt over een vergunning voor het bemiddelen van verzekeringen van de Autoriteit Financiële Markten [AFM].
    Wanneer is er sprake van bemiddeling door de beheerder van de VvE?
    • Het als tussenpersoon tot stand brengen van verzekeringen ten behoeve van de VvE. In de praktijk betekent dit dat wanneer de beheerder meer doet dan
    alleen de Naam, Adres en Woonplaats gegevens doorgeven aan de verzekeraar er sprake is van bemiddeling.
    Het doorgeven van gegevens van de VvE wordt door de A.M.F. niet gezien als bemiddeling.
    • Het assisteren bij het beheer en de uitvoering van een verzekering.
    Hierbij kan gedacht worden aan het innen van de verzekeringspremie of het begeleiden van schadeafwikkeling.
    De Autoriteit Financiële Markten is de toezichthouder voor wat betreft de uitvoerende taken van de beheer der inzake verzekeringen. Het bemiddelen in verzekeringen zonder vergunning van de AMF is in strijd met de wet en leiden tot een bestuurlijke boete.
    Beheerder hebben de keuze om zelf te bepalen of zij in aanmerking wensen te komen voor een vergunning van de AMF of het beheer en de schadeafwikkeling niet meer uit te voeren en over te laten aan het bestuur van de VvE.
    De eisen met betrekking tot een vergunning van de AMF liggen op het gebied van deskundigheid en vakbekwaamheid en het opstellen van gedragsregels.
    Verbonden bemiddelaar
    Als een beheerder voor slechts één verzekeraar wil bemiddelen kan er sprake zijn van een “verbonden bemiddelaar” . Ook als verbonden bemiddelaar worden
    aan de beheerder eisen gesteld betreffende vakbekwaamheid en een aantal gedragsregels. De beheerder dient zich aan te melden als verbonden bemiddelaar bij de AFM die een doorlopend toezicht op de beheerder zal uitoefenen.
    Ook voor de verbonden bemiddelaar geld dat geen premies van VvE’s kunnen worden geïnd en schade afwikkeling kan plaatsvinden.

    Bron: AFM

    #1750
    Erik Arts
    Deelnemer

     Goedemorgen,
     Uiteraard neemt de vereniging een besluit in de ALV om een verzekering al dan niet over te sluiten. Als administratiekantoor verzamel je offertes en bied je deze aan.
     Vervolgens zal vaak de vraag gesteld worden met welke partij je goede ervaringen hebt, dit mag je wel aangeven. Zorg ervoor dat je nooit een advies geeft omtrent dekkingen. Laat een onafhankelijke partij dekkingsadvies uitbrengen als dat gewenst is.

     #2044
     Berend
     Deelnemer

      Het ligt iets anders Erik. Alleen NAWTE gegevens mogen uitgewisseld worden. Alles wat hier bovenuit stijgt zal als bemiddeling gezien worden. Ook wanneer je dus antwoord geeft op de vraag welke beter is dan andere. Voor meer info, een link naar de AFM-site waar je ook FAQ terug kunt vinden. Iets zegt mij dat er bedoeld en onbedoeld nog wel een foutje gemaakt zal worden. Zeker ook opletten voor de bemiddelaar die nu een beheerder als “tipgever” en dus een vooruitgeschoven post heeft bij VvE’s. Een fout is snel gemaakt en een boete snel gegeven.
      https://www.afm.nl/nl-nl/professionals/nieuws/2015/sep/rol-vve-beheer-bemiddeling-advisering
       

     4 berichten aan het bekijken - 1 tot 4 (van in totaal 4)
     • Je moet ingelogd zijn om een antwoord op dit onderwerp te kunnen geven.