stopcontact aanleggen in je eigen berging

  • Dit onderwerp bevat 15 reacties, 6 deelnemers, en is laatst geüpdatet op maart 8, 20163:35 pm door .
15 berichten aan het bekijken - 1 tot 15 (van in totaal 16)
  • Auteur
    Berichten
  • #2513
    Floor Bruven
    Deelnemer

      Mag dat?

      Ik heb een geaarde stopcontact met tussen meter om gebruik te betalen door aannemer aangelegd maar het bestuur en leden vinden dit levensgevaarlijk als ik daar mijn accu van mijn scootmobiel oplaad. De leden hebben tegen het stopcontact gestemd. Maar hebben zelf stopcontacten in hun berging….maar niet netjes aangemeld als ik.

      De oplossing weet ik: weghalen en weer terugplaatsen, want illegaal maar het wel en legaal aangemeld niet. Maar mag het? In mijn eigen berging?

      • Dit onderwerp is gewijzigd 2 maanden, 3 weken geleden door .
      #2515
      William
      Deelnemer

        Hoi Floor,
        Als het verbruik van het betreffende stopcontact op voor eigen rekening is, dus door middel van een tussenmeter en hij zit in jouw eigen appartement/berging/prive-gedeelte, ÉN je houdt je aan alle veiligheidsvoorschriften van de brandweer/gemeente/bouwbesluiten etc., lijkt me het niet zo’n groot probleem. Mits aangelegd door iemand die er verstand van heeft uiteraard.
        In de meeste gevallen die ik ken echter, lopen de stroomvoorzieningen in bergingen niet via de meterkast van het bijbehorende appartement. Wat kan betekenen dat de stroom die gebruikt wordt, elektriciteit is die door iedereen betaald wordt (aansluiting algemene voorziening). In dat geval mag je niet zomaar stopcontacten aanleggen. Zou je kunnen verduidelijken wat exact het geval is?

        #2517
        Floor Bruven
        Deelnemer

          In de berging zit 1 lamp op de algemene stroom. Vandaar uit is het stopcontact afgetapt.
          Het oplaadpunt is er door de WMO, woningaanpassing besluit voor invalide via de gemeente, aangelegd. Het zit in mijn berging omdat ik niet als invalide zichtbaar mag zijn in het gebouw. Het voldoet aan alle eisen, door een aannemer aangelegd, ik betaal het zelf en de verbruikerskosten zijn voor mij. Toch vinden de leden dat een stopcontact in een berging levensgevaarlijk is.

          #2518
          William
          Deelnemer

            Je schrijft zinnen die waarschijnlijk niet zo bedoeld zijn, maar schokkend over komen: ‘Omdat ik niet als invalide zichtbaar mag zijn in het gebouw.
            Ik begrijp dat je met behulp van een tussenmeter zelf het verbruik betaalt. Desondanks blijft het, zoals je zelf aangeeft, een algemene voorziening. Aanpassing hiervan benodigd een vergaderbesluit. Besluiten op basis van de WMO gaan volgens mij niet voor vergaderbesluiten.

            #2519
            Floor Bruven
            Deelnemer

              Dank je wel!
              Mijn buren, ik en de WMO vinden het ook schokkend. Ik mag nergens in het gebouw mijn hulpmiddelen laten zien dan wel een aanpassing daarvoor in het zicht brengen. Het bestuur vindt de esthetiek van het gebouw belangrijk. Vandaar de oplossing in de berging.

              #2520
              William
              Deelnemer

                Je begrijpt me verkeerd. Op zich is het niet vreemd dat scootmobielen etc. niet gedoogd worden in algemene ruimten. De meningen hierover verschillen hierover, zie ook dit artikel en de reacties daar op:

                Scootmobiel verboden in hal VvE


                Feit is, als ik de situatie goed begrepen heb, je toestemming had moeten vragen en krijgen voor het plaatsen van een stopcontact/tussenmeter en het gebruik van elektriciteit van de algemene voorziening. Toestemming van de ALV wel te verstaan.

                #2521
                Andrea59
                Deelnemer

                  Ik woon in een appartementencomplex en ben zelf lid van het bestuur. Ik kan me niet voorstellen dat alles precies gegaan is zoals mw. Floor Bruven beschrijft. N.l. dat een handicap niet zichtbaar mag zijn. Er kan een reden zijn waarom u uw scootmobiel niet in de algemene hal mag plaatsen.
                  Dat u uw scootmobiel niet in de eigen opbergruimte mag plaatsen, zou ik me kunnen voorstellen als hij op benzine loopt, dit kan brandgevaarlijk zijn. Aangezien het om een elektrisch vervoermiddel gaat, u het stopcontact zelf betaald en aangelegd is door een erkend installateur en ook nog eens voorzien is van een tussenmeter, zou ik geen bezwaren weten. Het bestuur beweert dat het levensgevaarlijk is, laat ze dit door een installateur laten onderzoeken. Ondertussen vraagt u gewoon toestemming, ik kan me niet voorstellen dat dit geweigerd wordt.
                  Zijn er misschien in het verleden dingen gebeurd waardoor men zich zo tegen u opstelt?

                  #2525
                  Floor Bruven
                  Deelnemer

                    Het gaat om een doorsnee scootmobiel, dus een zwakstroom accu die opgeladen moet worden via een stopcontact. Ik heb er officieel toestemming voor gevraagd en dat is dus officieel afgewezen. Alles is op mijn kosten en verantwoord gedaan. Aan de meter is af te lezen wat ik verbruikt zou hebben, echter het bestuur is bang dat ik er b.v. ook een ijskast op aansluit. Dit besluit geldt voor alle invaliden en is niet persoonlijk bedoeld.

                    #2526
                    Bob
                    Deelnemer

                      Hi Floor,
                      Voor de overzichtelijkheid even een conclusie.
                      De berging is jouw eigendom, en je hebt het (onbeperkte) exclusieve gebruiksrecht.
                      Niemand kan jou verbieden een (geheel) eigen aansluiting elektra te hebben. Om meerdere redenen dient de installatie te voldoen aan NEN1010. Een eigen aansluiting is duurder dan het plaatsen van een tussenmeter.
                      Het is, gezien het feit dat jij bent aangewezen op een scootmobiel die je kennelijk niet binnen het gebouw en/of het eigen appartement kan/mag stallen (en dus ook niet kunt opladen), op zijn zachtst gezegd onredelijk en onbillijk om jou het enige resterende alternatief in jouw eigen berging te ontzeggen/ontnemen.
                      In dit geval wil je een tussenmeter plaatsen zodat het eigen verbruik kan worden vastgesteld en separaat door jou kan worden voldaan. Dat betekent dat je een bestaande gemeenschappelijke voorziening van de VvE gaat wijzigen/aanpassen. Dat kan alleen maar met toestemming van de vergadering. Je hebt er dus goed aan gedaan om formeel toestemming te vragen en om zo een vergaderbesluit uit te lokken.
                      Zoals ik al aangaf ben ik ervan overtuigd dat de weigering onredelijk en onbillijk is. Naar mijn idee zou de vergadering slechts bezwaren kunnen hebben wanneer (als alle bergingen een tussenmeter zouden willen, ik heb geen idee hoeveel bergingen er zijn) de capaciteit van de hoofdaansluiting zou worden overschreden (met alle gevolgen van dien). Misschien dat daarmee de “angst” voor vriezers en ijskasten is verklaard. Mijns inziens zou de vergadering jou toestemming moeten verlenen, met als voorwaarde dat alleen de scootmobiel mag worden opgeladen, en dat er geen andere zaken achter de tussenmeter mogen worden geplaatst.
                      Wanneer je een rechtsbijstandverzekering hebt zou ik die het werk voor je laten doen. In beginsel moet het gewraakte besluit jou de aansluiting met tussenmeter te weigeren voor vernietiging worden voorgelegd, en wel binnen een maand nadat jij kennis hebt gekregen van het betreffende besluit. Zo die maand is verlopen zou ik mijn verzoek aan de vergadering herhalen.
                      Vriendelijke groet, Bob

                      #2528
                      Bob
                      Deelnemer

                        Nabrander: en vergeet het verzoek om vervangende machtiging om de tussenmeter te mogen aanbrengen niet.

                        #2529
                        Floor Bruven
                        Deelnemer

                          Hartelijk dank allemaal.
                          Dit is een fijne steun maar het bestuur verhard en wil eerst het stopcontact verwijderd hebben en dan pas mag ik een tweede verzoek indienen maar aangezien ik niet op de VVE vergadering kan komen door de trap kan ik het zelf niet voorleggen, toelichten en verdedigen.
                          De stelling van het bestuur is en blijft: invalide zijn is een prive aangelegendheid dus geen VVE zaak.

                          #2530
                          Bob
                          Deelnemer

                            Hi Floor,
                            Wat een ontzettend triest verhaal (en dito bestuur).
                            In dit geval resteren er mijns inziens twee mogelijkheden.
                            Of je kiest ervoor om een geheel eigen aansluiting te laten aanleggen en draagt daarvan zelf de kosten. Vermoedelijk wordt dit net zo lastig als optie 2, want waarschijnlijk is er graaf- hak- en breekwerk nodig aan gemeenschappelijke zaken,
                            Of je gaat de strijd aan, en speelt het via de rechter. Mogelijk kun je medestanders vinden (anderen die ook op een scootmobiel o.i.d. zijn aangewezen), of misschien kan de WMO, een goede buur dan wel jouw rechtsbijstandverzekering iets voor je betekenen. Denk voor het geval je geen rechtsbijstandverzekering hebt ook aan het juridisch loket.
                            Wat adviezen.
                            Laat het bestuur schriftelijk verklaren dat eerst alles weg moet, en dat je pas daarna een verzoek mag indienen.
                            Leg de installateur die tussenmeter en stopcontact heeft aangelegd jouw situatie uit, en vraag om de installatie te ontkoppelen op een zodanige wijze dat herstel van de huidige situatie tegen minimale kosten mogelijk zal zijn. Laat zoveel mogelijk geïnstalleerde zaken zitten, je mag in jouw berging doen wat je wilt, daar gaat het bestuur niet over. Zorg dat je een mooie en gespecificeerde rekening krijgt die je later ter vergoeding door de VvE bij de rechter kunt overleggen.
                            Dien in elk geval een schriftelijk verzoek in bij het bestuur. Een verzoek mag je als lid van de VvE zonder meer en altijd doen, en het is niet zo dat je pas een verzoek mag indienen onder tal van voorwaarden (het moet niet gekker worden).
                            Zorg dat je alles wat het bestuur je tot op heden heeft gezegd zwart op wit hebt, zodat het allemaal als bewijs mee kan in de procedure bij de rechter. Dit bestuur komt me op zijn zachtst gezegd voor als uitermate onredelijk en onbillijk.
                            Sterkte en hou je haaks,
                            Bob

                            #2531
                            Andrea59
                            Deelnemer

                              Hallo Floor,
                              Ik vind de houding van het bestuur veel te star. Als er niet uitdrukkelijk in het huishoudelijk reglement hierover een artikel is opgenomen, dan heb je niets gedaan wat tegen de regels is.  Als met hulp van WMO deze voorziening is aangelegd, dan heb je er recht op. Het schaadt de VvE niet. Dus als je het aankaart dan geldt de wet van redelijkheid of billijkheid en volgens deze wet heeft de VVE in dit geval geen poot om op te staan.
                              Bij het juridisch loket kunnen ze je zeker helpen, als is het alleen maar om te helpen een brief op te stellen aan het bestuur van de VVE.  Als je een medestander in de VVE vindt, dan zou die jou zaak kunnen verdedigen.
                              Het is bovendien ook raar dat ze een vergadering houden op een locatie waar geen invaliden kunnen komen. Wonen er niet meer ouderen of slecht ter been zijnde personen in jullie complex?
                              En dan nog dit: het bestuur is niet de vereniging. De vereniging is alle eigenaren, waartoe ook jij behoort. Dus zoek medestanders. Het bestuur heeft het niet voor het zeggen.
                              Ik ben benieuwd hoe het afloopt. Succes.

                              #2532
                              Bob
                              Deelnemer

                                Hi Floor en Andrea,
                                Helaas moet ik hier even corrigeren, om te voorkomen dat Floor hier juridisch gezien van de weg raakt en daar nadeel van gaat ondervinden.
                                Waar Andrea stelt “Als er niet uitdrukkelijk in het huishoudelijk reglement hierover een artikel is opgenomen, dan heb je niets gedaan wat tegen de regels is.” gaat zij de fout in.
                                De WMO heeft binnen de VvE geen enkele zeggenschap en/of recht van spreken. Je kan en mag, zonder expliciete toestemming van de vergadering, geen veranderingen in installaties van de VvE aanbrengen, ook niet wanneer de WMO bereid is om te betalen. Zie mijn post hiervoor.
                                Veel succes, en als er nog vragen zijn dan horen we dat.
                                Bob

                                #2533
                                Rob
                                Deelnemer

                                  Een interessant artikel van Rijssenbeek over de relatie VvE en WMO is hier te lezen.

                                15 berichten aan het bekijken - 1 tot 15 (van in totaal 16)
                                • Je moet ingelogd zijn om een antwoord op dit onderwerp te kunnen geven.