Valt onderhoud (bekleding) dakgoten onder de VVE ?

3 berichten aan het bekijken - 1 tot 3 (van in totaal 3)
 • Auteur
  Berichten
 • #11927
  Anoniem
  Deelnemer

   Betreft een kleine VVE, begane grond appartement en apart gesplitst de bovenwoning uit het jaar 1936. In de splitsingsakte eind jaren 60 staat alleen dat onderhoud van een balkon en de gang – enkel bedoeld voor het bereiken van het bovenappartement – voor rekening is van de eigenaar vh bovenappartement. Als er weinig tot niets in de splitsingsakte staat, zijn er bepaalde algemene richtlijnen wat onder een VVE valt. In dit geval denk ik dat dak en dakgoten voor de gezamenlijke VVE is. Klopt dat ?

   Specifiek mbt. dak en dakgoten heb ik nog een vraag. Er is sprake van een overhangend schuin dak, met dakgoten. De dakgoten zijn bekleed met hout maar thv. het balkon van het bovenappartement is onderhoud nodig. Zie foto. Voor wie is dit onderhoud ?

   #11928
   Rob
   Deelnemer

    Eén en ander hangt af van hetgeen daarover in de splitsingsakte geregeld is.
    En inderdaad, in oudere aktes is dat vaak zeer summier omschreven.
    Echter, als ik als voorbeeld het MR uit 1960 neem lees ik daarin; “gemeenschappelijke gedeelten”, worden bedoeld de gedeelten van het gebouw, welke niet voor afzonderlijk gebruik bestemd zijn.
    Uit dergelijke summiere omschrijvingen zou je m.i. wel af kunnen leiden dat het onderhoud van bijvoorbeeld dak en dakgoten voor de VvE is.
    Wat betreft je vraag over de houten bekleding ben ik van mening dat die bekleding gewoon onderdeel is van de het dak en/of de dakgoten en waarvoor het onderhoud dus voor de VvE is.
    Maar nogmaals, lees goed wat er precies in jullie akte beschreven staat !
     

    #36591
    wimhageman
    Deelnemer

     wij hebben een zelfde geval.
     In de splitsingsacte staat niets vermeld over dakgoten en afschot bekisting om de dakgoten.
     Alle eigenaren zijn het er over eens dat een dakgoot die over het hele pand loopt van iedereen is want iedereen maakt er gebruik van dus zijn de kosten onderhoud voor de VVE. Daarover is ook geen discussie.
     Over het afschot ( de houten bekisting bestaat wel een meningsverschil ) Er zou ooit ver voordat ik eigenaar werd van het betreffende pand een afspraak zijn gemaakt in een VVE vergadering dat de houten bekisting om de dakgoot kwa onderhoud en schilderwerk voor de betreffende eigenaar is aan wiens pand de dakgoot vast zit.
     Dit is echter nooit in het splitsingsacte of huishoudelijk regelement opgenomen.
     Dus mijn conclusie is dat ook de bekisting om de dakgoot voor algemeen gebruik en belang is.
     De onderhoudskosten en schilderwerk zijn dan dus voor de VVE.

    3 berichten aan het bekijken - 1 tot 3 (van in totaal 3)
    • Je moet ingelogd zijn om een antwoord op dit onderwerp te kunnen geven.