Verhuurverbod in nieuwe splitsingsakte

8 berichten aan het bekijken - 1 tot 8 (van in totaal 8)
 • Auteur
  Berichten
 • #5177
  Joseph22
  Deelnemer

   Wij zijn nog een coöperatie. Is het nu wel of niet mogelijk om in de splitsingsakte van de toekomstige VvE een verhuurverbod op te nemen? Notaris zegt nee. Makelaars zeggen ja. Stichting VvE Belang zegt nee. Onze VvE/VvE beheer zegt ja.

   Wie geeft (met recht en rede) het juiste antwoord ?

   George

   • Dit onderwerp is gewijzigd 3 maanden, 3 weken geleden door .
   #5178
   William
   Deelnemer

    Goedemorgen George,
    Als al die deskundigen hun licht er al op hebben geschenen, verwacht je dan hier een definitief antwoord? 😉
    Grapje hoor. Ik neem aan dat je bedoelt dat jij/jullie als coöperatie momenteel een pand in bezit hebben, dat in appartementsrechten gesplitst gaat worden, en dat daarvoor nu een splitsingsakte opgesteld gaat worden?
    Een verhuurverbod in VvE’s houdt volgens mij alleen stand, als deze in de splitsingsakte staat. Ik zou niet weten waarom dit niet in de splitsingsakte gezet zou kunnen worden. De vraag is wel of je dit wil, de situatie kan over 10 jaar heel anders zijn en dan kan een verhuurverbod in de akte misschien wel nadelig werken.
    Wellicht is het verstandiger om een verhuurverbod als kettingbeding in de koopaktes van de appartementsrechten op te laten nemen. Zodoende voorkom je dat kopers van de appartementsrechten hun woning direct gaan verhuren.

    #5181
    Rob
    Deelnemer

     Ik ben ook wel nieuwsgierig welke redenen stichting VvE belang en de notaris opgeven waardoor zij van mening zijn dat het niet zou kunnen.

     #5203
     dekoning
     Deelnemer

      Verhuurverbod in splitsingsakte is wel mogelijk. Zo’n kwestie is al voor de rechter geweest. Maar door sommigen wordt geopperd dat dit een te grote inbreuk op het eigendomsrecht is… Dus een andere rechter gaat misschien ooit beslissen dat het niet mag.

      #5204
      Rob
      Deelnemer

       Een interessant artikel van Rijssenbeek over deze kwestie is hier te lezen !

       #5211
       Rob
       Deelnemer

        Een algeheel verhuurverbod mag wellicht in de toekomst misschien geen stand houden.
        Het lijkt mij persoonlijk dan nog wél handig om enige beperkingen aan eventuele verhuurmogelijkheden op te nemen
        Denk daarbij aan een verbod op kamergewijze verhuur en airbnb of short-stay.
        Op die manier kunnen eigenaren wél op een normale wijze hun appartement verhuren maar voorkom je voor een groot deel al de helaas vaak voorkomende overlast bij verhuur aan meerdere studenten en/of toeristen.

        #7127
        Joseph22
        Deelnemer

         Gaan de bepalingen in de splitsingsakte boven de wet, zolang die bepaling(en) maar niet tegen de wet ingaan, Zo is bv een bepaling van discriminatief karakter uiteraard niet toegestaan. Echter een verbod (bepaling) op tijdelijke huur zou dat wel zijn.
         Joan

         #7128
         pakkans23
         Deelnemer

          zonder details te kennen: hiërarchisch gaat de Wet voor de splitsingsakte; het is mij niet bekend dat tijdelijke verhuur wettelijk verboden zou zijn; in dat geval kan de splitsingsakte dat bepalen

         8 berichten aan het bekijken - 1 tot 8 (van in totaal 8)
         • Je moet ingelogd zijn om een antwoord op dit onderwerp te kunnen geven.