Vervangen verlichting voor Led lampen

3 berichten aan het bekijken - 1 tot 3 (van in totaal 3)
 • Auteur
  Berichten
 • #12448
  Anoniem
  Deelnemer

   Graag deel ik mijn ervaring met andere VvE’s mbt het vervangen van lampen voor Led lampen.

   De openbare ruimten zijn voorzien van verlichting die veel brand. Dat geeft een veilig gevoel. Maar kost ook best veel energie. Door de lampen te vervangen voor Led lampen wordt dit verbruik enorm teruggedrongen. Maar….

   Led verlichting heeft een nadeel. Als je de verlichting schakelt springt de zekering en regelmatig uit. Dit komt, vertelt een deskundige, door de inschakelpiek van de Ledverlichting. In eerste instantie werd er een voorstel aangeboden om de groepen anders in te delen en uit te breiden. Best wel kostbaar.

   De gouden tip kwam van een bewoner die gehoord had van een Led Limiter. Door deze relatief goedkope oplossing waren we prima geholpen. De Limiter zorgt er voor dat er geen inschakelpiek meer is. Zo konden we de ‘oude’ installatie die nog prima is, gewoon blijven gebruiken.

   We zijn blij met de Ledverlichting en de Led Limiter. Het hele project is binnen een jaar terug verdient.

   #12449
   DikOz
   Deelnemer

    Leuke tip, dank je. Wij hebben ook veel lampen door LEDs vervangen. Maar de aanschafkosten en terugverdientijd hielden geen rekening met reparaties. In 1 trappenhuis moesten we alle LED panelen vervangen. Onlangs hebben we de capaciteit van 2 stoppen laten verhogen, de stop sloeg herhaaldelijk door. Ik neem aan dat de oorzaak inderdaad de piek was, maar onze monteur wist dat niet.
    Betekent niet dat het een slechte deal is, maar de kosten zijn hoger dan de vervangingskosten. Wat kost zo’n LED limiter overigens, ik zie ze voor 70 euro! (Per lichtpunt neem ik aan).

    #12461
    mako724
    Deelnemer

     Binnen onze VvE zijn enige jaren geleden alle tl buizen (Ca 140 stuks) van de gemeenschappelijke ruimte vervangen voor led. Tl buizen waren 40 Watt en led lampen 16 Watt. Ook hebben we in de trappenhuizen bewegingssensoren gemonteerd in iedere lamp. Verlichting die normaal 24 uur per dag aan stond gaat nu alleen aan als iemand langs loopt.
     Omdat wij de bestaande armaturen konden laten hangen en alleen het binnenwerk hebben laten vervangen door elektricien konden we kosten besparen. De led ring en schakelmateriaal hebben we via een groothandel rechtstreeks bij de fabriek in China besteld, ook hier hebben we kosten bespaard. Zo konden we iedere lamp modificeren naar led voor ca 75 euro. Per lamp besparen we nu ca 25 euro per jaar aan stroom dus we hadden onze investering er al naar 3 jaar uit.
     Met 50.000 branduren of 25.000 schakelmomenten verwachten we een levensduur van minimaal 7 jaar per lamp. Dus we hopen hier een goede investering gedaan te hebben. In ieder geval een betere investering dan zonnepanelen waar de terug verdien tijd rond de 8 jaar zat.

    3 berichten aan het bekijken - 1 tot 3 (van in totaal 3)
    • Je moet ingelogd zijn om een antwoord op dit onderwerp te kunnen geven.