Wat is de definitie van een afwerklaag

11 berichten aan het bekijken - 1 tot 11 (van in totaal 11)
 • Auteur
  Berichten
 • #9339
  Anoniem
  Deelnemer

   In het splitsingsregelement 1992 staat in artikel 1 dat de balkonconstructies tot de gemeenschappelijke gedeelten horen met uitzondering van de afwerklaag. In artikel 18 staat dat de afwerklagen van vloeren en balkons tot de privé gedeelten behoren.

   Onlangs is er groot onderhoud geweest aan het balkon omdat de stalen balkondragers begonnen te roesten door scheurvorming in de gevel. Daarnaast, en hier gaat het om, is de balkonvloer opengehakt, is het betonijzer ontdaan van roest en is het hele gebeuren weer dicht gemaakt en voorzien van een elastische waterdichte coating.

   De beheerder van de VvE is van mening dat de hele rekening voor het herstel van de balkonvloer (ruim €2000,-) voor mijn eigen rekening is. Mijn argument is dat het hier om de balkonconstructie (gemeenschappelijk) gaat (verwijderen van corrosie op het betonijzer e.d.). Ik ben echter wel bereid om te betalen voor de laatste elastische waterdichte afwerklaag.

   Wie heeft het bij het rechte eind?

    

   #9341
   Rene
   Deelnemer

    Zelfs dat is te veel. afwerklagen moet je denken aan tegels, dan wel planken, of op kaal beton, betonverf ter verfraaiing ofwel afwerking . De coating is ter conservering van het materiaal, niet ter afwerking.
    Binnenshuis is dat stucwerk, behang, vloeren e.d. simpel gezegd alles wat JIJ naar persoonlijke smaak op, vloeren, wanden en plafonds smeert om ‘t bewoonbaar te maken.

    #9344
    Anoniem
    Deelnemer

     Beste René,
     Dankjewel voor jouw reactie! Ik zou mij echter kunnen voorstellen als ik dit laat lezen aan de VvE beheerder hij een opmerking maakt als “en wie is die Rene dan precies”. Is dit een kwestie van mening of staat de definitie van “afwerklaag” nog ergens officieel?
     Met vriendelijke groet, Michiel

     #9345
     Rob
     Deelnemer

      Volgens mij is het in dit geval totaal niet belangrijk wat de definitie van een afwerklaag is.
      Door de reparatiewerkzaamheden aan de gemeenschappelijke  balkonconstructie is er schade aangebracht aan jouw privégedeelte.
      Conform MR1992 art. 18 lid 3 hoort de vereniging die schade gewoon te vergoeden.
      Naar mijn mening zijn alle kosten dus voor de VvE.
      Waarop baseert de beheerder zijn stelling dat jij die kosten zou moeten betalen?
       

      #9346
      Anoniem
      Deelnemer

       Hallo Rob,
       Jij ook hartelijk bedankt voor de reactie. De beheerder beweert dat dit tijdens een VvE vergadering is besproken, en dat iedereen het daarmee eens was. Echter ik kan mij daar niets van herinneren en bovendien zou je verwachten dat zoiets in de notulen van de vergadering zou komen te staan, niet dus. We praten tenslotte om een hoop geld. Bovendien is deze reparatie bijna 1 1/2 jaar geleden uitgevoerd. De beheerder beweert dat dit dus een voorschot van de VvE was en terugbetaald dient te worden …

       • Deze reactie is gewijzigd 3 weken, 6 dagen geleden door .
       #9349
       Rob
       Deelnemer

        Ook al is dat zo besproken en zou het eveneens op die manier in de notulen staan is er nog niets aan de hand.
        De vergadering kán en mag niet zomaar besluiten om de kosten voor werkzaamheden aan de gemeenschappelijk zaken bij de individuele eigenaar te leggen.
        Dan zou het besluit in strijd zijn met het reglement en dus nietig.
        Tenzij……….. er in jullie reglement een gewijzigde regeling daaromtrent is opgenomen.
        Zijn er in jullie reglement niet toevallig belangrijke wijzigingen aangebracht t.o.v. modelreglement 1992 met betrekking tot de gemeenschappelijke zaken en de kosten ?
         
         

        #9350
        Bob
        Deelnemer
         #9353
         Anoniem
         Deelnemer

          Nee,
          In artikel 9 en 18 van het Splitsingsregelement 1992 staat :
          1. Tot de gemeenschappelijke gedeelten en gemeenschappelijke zaken worden ondermeer gerekend, voor zover aanwezig:
          a. de funderingen, de dragende muren en de kolommen, het geraamte van het gebouw met de ondergrond, het ruwe metselwerk, alsmede de vloeren met uitzondering van de afwerklagen in de privé gedeelten, de buitengevels, waaronder begrepen de raamkozijnen met glas, de deuren welke zich in de buitengevel bevinden of de scheiding vormen tussen het gemeenschappelijk en het privé gedeelte, de balkonconstructies, de borstweringen, de galerijen, de terrassen en de gangen, de daken, de schoorstenen en de ventilatiekanalen, de trappenhuizen en de hellingbanen, het hek- en traliewerk voor zover het geen privé tuinafscheidingen betreft, alsmede het (standaard) hang- en sluitwerk aan kozijnen welke aan de buitengevel van het gebouw zitten;
          Artikel 18
          1. Iedere eigenaar en gebruiker is verplicht zijn privé gedeelte behoorlijk te onderhouden. Tot dat onderhoud behoort met name het schilder-, behang- en tegelwerk, het onderhoud van de plafonds, de afwerklagen van vloeren en balkons.
          Dit lijkt mij toch een standaard tekst toch?

          #9354
          Rob
          Deelnemer

           Lijkt inderdaad de standaard tekst.
           Artikel 3, welke gaat over de schulden en kosten voor de gezamenlijke eigenaars, ook ongewijzigd?
           Misschien nog even voor mijn beeldvorming 😉
           Was die reparatie eigenlijk alleen bij jou balkon of was het onderdeel van een grotere renovatie?
           En, in het geval het wel een grotere renovatie was, is die € 2000 dan niet “slechts” jouw aandeel in de totale renovatiekosten?
            

           #9357
           Bob
           Deelnemer

            Afwerking (KLIK hier) vloer

            Mogelijk is de (privé)afwerklaag (coating) of het gebrek aan onderhoud daaraan nu net de oorzaak van het rotten/corroderen van het betonijzer in de balkonvloer(-constructie). Dat is heel wat anders dan de schade (roestvorming) aan de stalen balkondragers.
            Zie ook de gepresenteerde link hierboven.

            #9378
            Rob
            Deelnemer

             Mogelijk is de (privé)afwerklaag (coating) of het gebrek aan onderhoud daaraan nu net de oorzaak van het rotten/corroderen van het betonijzer in de balkonvloer(-constructie)

             Dat is een heel goed punt.
             Persoonlijk vraag ik me soms wel echt af om men het daadwerkelijk zo bedoeld zou hebben dat individuele eigenaren de zorg en onderhoud moeten dragen voor deze specifieke afwerklaag.
             Het blijkt dat één en ander toch echt heel specialistisch werk is en niet door jan en alleman uitgevoerd kan worden.
             Ik weet niet of het verstandig is om dat onderhoud op deze wijze bij de individuele eigenaren te leggen.
             Persoonlijk vind ik ook dat deze ‘waterkerende’ afwerklaag eigenlijk als onderdeel van de balkonconstructie gezien zou moeten worden aangezien je zonder die laag ongetwijfeld lekkage en schades gaat krijgen.

            11 berichten aan het bekijken - 1 tot 11 (van in totaal 11)
            • Je moet ingelogd zijn om een antwoord op dit onderwerp te kunnen geven.