Welk risico bij koop huis slapende VvE
- Dit onderwerp bevat 3 reacties, 2 deelnemers, en is laatst geüpdatet op Geen antwoorden door .
-
AuteurBerichten
-
21 september 2016 om 12:37 #3529
Wij willen een bovenwoning kopen van een eigenaar die momenteel zowel het bovenhuis als het onderhuis bezit. Hij heeft in 1991 een splitsingsakte laten opstellen en VvE bij KvK opgericht, maar is vanzelfsprekend de enige bestuurder; de VvE is dan ook slapend en bezit geen reservefonds. Wij willen ten eerste de slapende VvE weer wakker maken en samen een fonds aanleggen. Omdat de eigenaar niet in de panden woont en zijn zaken door een bedrijf laat regelen, weten we nog niet of de eigenaar hiervoor openstaat. Wat is voor ons het risico als wij het bovenhuis al wel vast kopen en kunnen wij door de notaris dan ineens verplicht worden achterstallige betalingen voor het reservefonds VvE te betalen?
21 september 2016 om 12:46 #3530Hoi AV,
je wordt in theorie alleen (deels) door jezelf ‘verplicht’ bedragen voor het reservefonds te betalen, als je eenmaal eigenaar bent, aangezien dit soort dingen worden bepaald door de vergadering van eigenaars, waar je immers zelf deel van uit maakt als eigenaar.
Het risico ligt hem meer in het feit dat je een woning wilt kopen, die minstens 25 jaar oud is, en waarvoor er geen cent in de spaarpot zit. Ik zelf zou zo’n risico niet eens aangaan, de verkoper zal maar moeten zorgen dat er een gezonde VvE is in plaats van een slapende.
Mocht je het appartement wel kopen, sta je voor een enorme uitdaging om tezamen met de andere eigenaar de VvE op te starten. Dit betekent vergaderingen beleggen, MJOP en begroting opstellen, bestuur benoemen, en waarschijnlijk naar aanleiding van de MJOP en begroting een (enorme) bijdrage doen in het reservefonds. Dit even er van uitgaande dat de andere eigenaar hierin mee wil werken. Als ook het andere appartement te koop staat, zou ik er absoluut niet aan beginnen, want dan heeft de huidige eigenaar er geen enkele behoefte aan om ook maar iets voor de VvE te doen.21 september 2016 om 13:39 #3531Hallo William,
Bedankt voor je reactie, helder. We gaan nu eerst in gesprek met de verkopende partij alvorens we doorgaan met de koop. De onderwoning staat niet te koop.
Ik las dat er vanaf januari 2017 wel een verplichting voor reservefonds komt; MJOP of 0,5% van totale kosten. Vandaar ook mijn vraag over het risico; behalve de kosten van onze eigen woning, kunnen we dan ook opdraaien voor de kosten van de onderwoning, zoals ik het nu begrijp21 september 2016 om 13:55 #3532Hoi AV,
Een MJOP is in principe al verplicht in de meeste splitsingsaktes, dat ligt er een beetje aan. De regelgeving waar je over gelezen hebt, betekent dat VvE’s straks of een MJOP moeten hebben, of jaarlijks minimaal 0,5% van de herbouwwaarde moeten ‘sparen’. Mijn inziens een wassen neus, maar dat is een ander verhaal.
Het probleem voor jou is, dat de VvE verplicht bepaalde gebouwdelen te onderhouden. Denk aan de gezamenlijke gedeelten zoals dak, gevel, fundering, eventuele installaties etc. nu zal dat voor een complex met een boven- en onderwoning enigszins meevallen, de gemeenschappelijke gedeelten staan beschreven in de splitsingsakte.
De kosten hiervoor komen voor rekening van de VvE (dus, jij én de andere eigenaar). Hierover dienen jullie ook samen te beslissen (in de vergadering). -
AuteurBerichten
- Je moet ingelogd zijn om een antwoord op dit onderwerp te kunnen geven.