Zonnepanelen financieren

  • Dit onderwerp bevat 11 reacties, 3 deelnemers, en is laatst geüpdatet op Geen antwoorden door .
12 berichten aan het bekijken - 1 tot 12 (van in totaal 12)
  • Auteur
    Berichten
  • #36361
    Fabl
    Deelnemer

    Het bestuur van onze VvE overweegt de aanschaf van ruim 100 zonnepanelen geheel uit de liquide middelen te financieren. Deze liquide middelen dienen volgens de balans ter dekking van de reservering voor groot onderhoud. Kan dat?

    #36362
    DikOz
    Deelnemer

    Kan dat? Nee en ja

    Op de balans behoort een reservefonds te staan. Als een VVE kiest voor een meerjarenonderhoudsplan (MJOP), moet de inhoud van het reservefonds vermeerdert met de voorspelde jaarlijkse toevoegingen aan dat reservefonds (vanuit de maandelijkse VVE-bijdrage van eigenaars) voldoende zijn om het MJOP te kunnen uitvoeren. Een nieuw plan moet minimaal 10 jaar bestrijken, het plan mag niet ouder zijn dan 5 jaar.

    Bw5 art 126: De vereniging houdt een reservefonds in stand ter bestrijding van andere dan de gewone jaarlijkse kosten. Dus het fonds is er niet uitsluitend voor ‘groot onderhoud’.

    Toch nee, omdat het bestuur dat zelf niet kan doen.
    Toch ja, omdat de vergadering (de ALV) wel kan besluiten die zonnepanelen aan te schaffen uit het reservefonds (mogelijk op voorstel van het bestuur), gezien het bovenstaande. Onder MR 1992: omdat het om een nieuwe installatie gaat, is een 2/3 meerderheid nodig.

    Er zullen ook meningen zijn die gewoon nee zeggen. In deze energie transitie tijd is dat volgens mij niet vol te houden en geeft het bovenstaande voldoende mogelijkheden. En als de opbrengst terugvloeit naar de VVE, is het uitsluitend een financieringsvraag: kunne we het betalen in de terugverdientijd? Op den duur ontstaat dan een verlaagde maandelijkse bijdrage.

    #38003
    Fabl
    Deelnemer

    Hoe wordt een dergelijke financiering in de boekhouding verwerkt?

    #38013
    monaster
    Deelnemer

    Rekening Winst en Vetlies:
    Uitgaven: zonnepanelen
    Inkomsten: van reservefonds

    #38015
    Fabl
    Deelnemer

    Hoe worden de wijzigingen volgens u gejournaliseerd?

    #38021
    DikOz
    Deelnemer

    Als de zonnepanelen als MJOP post worden opgevoerd/gezien, is er in de afhandeling toch geen verschil met andere MJOP posten? Of begrijp ik ‘liquide middelen’ niet goed en is dat wat anders dan het reservefonds?

    #38023
    Fabl
    Deelnemer

    Voor mijn begrip DikOz: hoe worden dan de journaalposten?

    #38025
    Fabl
    Deelnemer

    Onder liquide middelen versta ik het banksaldo, waaraan ik in principe niet aan mag komen, omdat even hoog is als het reservefonds.

    #38027
    monaster
    Deelnemer

    Als de ALV besluit om de zonnepanelen te bekostigen uit de reserve is dat een besluit dat direct invloed heeft op de reserveringen voor de MJOP.

    #38029
    Fabl
    Deelnemer

    Stel: liquide middelen 250.000, reservefonds 250.000.
    Aanschaf zonnepanelen 60.000.
    Na betaling van de zonnepanelen zijn de liquide middelen dus 190.000.
    Tot dit besluit is gekomen, omdat is aangenomen dat de investering van 60.000 in 5 jaar wordt terugverdiend.
    Hoe worden deze wijzigingen geboekt? En hoe wordt elk jaar de 1/5 terugbetaling geboekt?

    #38031
    monaster
    Deelnemer

    Je onttrekt € 60.000 van de reserve. Boekenn zoals je dat ook zou doen bij uitgevoerde werkzaamheden die in MJOP worden genoemd.
    Of het geïnvesteerde bedrag in vijf jaar tijd (terugverdientijd)moet worden “terug betaald” om de reserve weer op het oude niveau brengen, is aan de ALV kan ook kortere of langere periode zijn.

    #38033
    DikOz
    Deelnemer

    De (jaar)begroting wordt wel anders in vergelijking met de realisatie van normale MJOP posten. De zonnepanelen genereren baten, maar geen inkomsten omdat de energieleverancier alles verrekend. Wij hebben geprobeerd die zichtbaar te maken en zijn daarmee gestopt, te ingewikkeld. Zelfs de fictieve opbrengst van de panelen vraagt een flinke rekenpartij en aannames over de tarieven zonder panelen.
    Energie is bij ons op de staat van baten en lasten alleen een lastenpost, geen batenpost.

    Wat wel simpel kan is de jaarlijkse toevoeging aan het reservefonds 5 of 10 jaar lang verhogen met een bedrag gelijk aan 1/5 of 1/10 van de aanschafkosten van de panelen. Het reservefonds wordt dan in 5 of 10 jaar weer alsof er geen panelen zijn aangeschaft. Dat levert overigens minder verhoging voor de eigenaars dan het bedrag van die 1/5 of 1/10, want de energienota gaat (voorlopig?) omlaag.


    @Fabl
    : Onze beheerder doet de boekhouding, hoe de posten precies in het grootboek komen weet ik niet (wel geautomatiseerd). Ik maak/help alleen op het niveau van de begroting en de staat van baten en lasten.

12 berichten aan het bekijken - 1 tot 12 (van in totaal 12)
  • Je moet ingelogd zijn om een antwoord op dit onderwerp te kunnen geven.