VvE’s vanaf 2017 verplicht om te sparen

Eigenaren van appartementen zijn vanaf 2017 verplicht om maandelijks geld in kas van de Vereniging van Eigenaars (VvE) te storten. Dat meldt AD vandaag naar aanleiding van de plannen van minister Blok (Wonen). Een derde van de VvE’s functioneert volgens de minister niet of nauwelijks. Met het verplicht stellen van de maandelijkse bijdrage hoopt hij daar verandering in te brengen.

Reserveren verplicht sinds 2008

Sinds 2008 is het voor iedere VvE al verplicht om te sparen voor groot onderhoud. In de wet (art. 5:126 BW) staat namelijk dat iedere VvE een reservefonds in stand moet houden voor groot onderhoud. Dat brengt mee dat dit fonds gevuld moet worden en dus dat de eigenaren geld in kas van de VvE moeten storten. Deze wettelijke regeling heeft – zo blijkt zes jaar na de invoering – kennelijk niet het gewenste effect gehad. Hoe het verplicht stellen van een maandelijkse bijdrage (en het wettelijk vaststellen van de hoogte daarvan) hier verandering in gaat brengen is niet duidelijk: een wetsvoorstel is er namelijk nog niet.

Regeldruk

Ook is dus nog onbekend of het bij het vaststellen van een verplichting blijft, of dat er ook nieuwe mogelijkheden komen om te handhaven. Dat het opleggen van een verplichting niet het gewenste effect heeft, blijkt uit het feit dat de in 2008 geformuleerde regels niet voor voldoende verandering hebben gezorgd. Het is daarom te hopen dat niet alleen nieuwe regels geformuleerd worden, maar dat er meer mogelijkheden komen voor overheden, eigenaren en VvE’s zelf om naleving af te dwingen.

Update d.d. 22 februari 2017

Op 22 februari 2017 is het wetsvoorstel door de Tweede Kamer goedgekeurd. Lees hier meer daarover, en over de precieze inhoud van het wetsvoorstel

Dit bericht is geplaatst op  maandag 1 december 2014.

Reacties


Discussiëren over dit onderwerp? Ga naar het VvE-Forum op VvE-Forum.nl

2 reacties over “VvE’s vanaf 2017 verplicht om te sparen

  1. Pim Meijneke schreef:

    Geldt het verplicht sparen voor groot onderhoud ook indien alle VvE leden het met elkaar eens zij om niet te sparen?

    Ik zit een VvE met 2 leden ivm 2 appartementen in 1 woning.

  2. Memelink schreef:

    Ja, de wet geldt voor iedereen.
    En je wilt toch ook niet dat jij het groot onderhoud moet betalen omdat jouw buurman de grote uitgave aan zag komen en op tijd verhuisd is.

Reageren op dit artikel kan hieronder.
Wilt u discussiëren of heeft u een vraag? Surf dan naar VvE-Forum.nl

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Alle velden gemarkeerd met * moeten worden ingevuld.