Verplicht verweer namens VvE door bestuur?

 • Dit onderwerp bevat 3 reacties, 2 deelnemers, en is laatst geüpdatet op april 2, 20196:10 pm door .
4 berichten aan het bekijken - 1 tot 4 (van in totaal 4)
 • Auteur
  Berichten
 • #9807
  Anoniem
  Deelnemer

   Beste leden,

   Als een lid van een VvE een verzoekschrift ter vernietiging van een door de ALV genomen besluit indient, is het bestuur van de VvE dan verplicht namens de VvE een verweerschrift tegen dat verzoekschrift in te dienen? Of kan het bestuur het verweerschrift ook onbestreden laten, of het verzoekschrift juist steunen omdat het het de standpunten daarin onderschrijft?

   In dit geval is het bestreden besluit genomen doordat de grooteigenaar, een woningcorporatie, gebruik maakte van haar meerderheidsmacht van 51%. Vrijwel alle aanwezige particuliere eigenaren stemde vóór het voorstel, de woningcorporatie tegen. Daardoor werd besloten het voorstel niet aan te nemen. Een van de particuliere eigenaren diende een verzoekschrift tegen dat besluit in. Het bestuur – waarin de woningcorporatie <i>geen</i> zitting heeft – heeft een verweerschrift in laten dienen namens de VvE waarin het verzoekschrift bestreden wordt. Onnodig volgens mij en jammer, omdat het verweerschrift haaks staat op in feite 49% van de vereniging c.q. de particuliere eigenaren, waaronder de bestuursleden zelf. Het bestuur zegt – bij monde van de jurist van de beheerder – dat het bestuur nou eenmaal ten dienste staat van de vergadering en dat tegen een verzoekschrift een verweerschrift ingediend moet worden.

   Bij mijn weten is het geen verplichting een verweerschrift in te dienen (art. 282, lid 1 Wetboek van Burgerlijke Rechtsvordering: iedere belanghebbende kan een verweerschrift indienen – “kan” duidt erop dat het geen verplichting is).

   Het bestuur had volgens mij het verzoekschrift onbestreden kunnen laten, en het opstellen van een verweerschrift over moeten laten aan – in dit geval – de woningcorporatie, aangezien het verzoekschrift zich richtte tegen de door de woningcorporatie uitgebrachte stem.

   Wat denken jullie?

   • Dit onderwerp is gewijzigd 3 maanden, 3 weken geleden door .
   #9811
   Rob
   Deelnemer

    Als een lid van een VvE een verzoekschrift ter vernietiging van een door de ALV genomen besluit indient, is het bestuur van de VvE dan verplicht namens de VvE een verweerschrift tegen dat verzoekschrift in te dienen?

    Ja, dat is het bestuur van de VvE verplicht.
    Zie dit artikel op Nederlandvve.nl

    #9813
    Rob Vogel
    Deelnemer

     Op grond waarvan precies?

     #9814
     Rob
     Deelnemer

      Op grond van de bepaling in de modelreglementen waarin staat dat het bestuur de volmacht van de vergadering nodig heeft om te “berusten in rechtsvorderingen”.
      Daarnaast ben ik ook van mening dat het de taak van het bestuur is om uitvoering te geven aan de besluiten van de vergadering en derhalve ook de belangen van de meerderheid dient te behartigen.
       

     4 berichten aan het bekijken - 1 tot 4 (van in totaal 4)
     • Je moet ingelogd zijn om een antwoord op dit onderwerp te kunnen geven.