Tienduizenden gevaarlijke gasmeters moeten worden vervangen

Tienduizenden Nederlandse huishoudens, waaronder de huishoudens van duizenden appartementseigenaren, moeten hun splinternieuwe slimme gasmeter laten vervangen. Dat heeft Netbeheer Nederland, de brancheorganisatie van elektriciteit- en gasnetbeheerders aan het consumentenprogramma Kassa! laten weten. Het gaat om gasmeters van het merk Landis+Gyr, waarvan er vorig jaar 40.000 in Nederland zijn geplaatst.

Wat is er aan de hand met de gasmeters?

De gasmeters hebben een te kort schroefdraad, waardoor mogelijk gas kan vrijkomen. Als de koppeling te straks is aangedraaid, wordt de kans daarop groter. Als er tegen de meter gestoten wordt, kan de koppeling zelfs afbreken.

Onderzoek van Kassa: meters moeten vervangen

Kassa sprak onder meer met emeritus hoogleraar veiligheid Ben Ale van de TU Delft en met technisch onderzoeker Peter Coppes van C+B Advies. Zij vinden allebei dat de gasmeters gevaarlijk zijn en daarom vervangen moeten worden. Dat zou inmiddels bij ongeveer de helft van de 40.000 geplaatste meters zijn gebeurd.

Let op: neem contact op met uw netbeheerder

Netbeheer Nederland dringt erop aan om niet zelf aan de meter te gaan zitten, maar om contact op te nemen met de netbeheerder om erachter te komen of de slimme meter in uw appartement ook een van de gevaarlijke soort is. Als dat zo is, kan de netbeheerder actie ondernemen en de meter vervangen.

Meer informatie in Kassa (NPO1) vanavond

Vanavond wordt in de uitzending van Kassa meer aandacht aan het probleem besteed. Kassa wordt om 19:05 uur uitgezonden op NPO1. Uitzending gemist? Dan kun je hem hier terugkijken.

Dit bericht is geplaatst op  zaterdag 28 oktober 2017.

Reacties


Discussiëren over dit onderwerp? Ga naar het VvE-Forum op VvE-Forum.nl

Reageren op dit artikel kan hieronder.
Wilt u discussiëren of heeft u een vraag? Surf dan naar VvE-Forum.nl

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Alle velden gemarkeerd met * moeten worden ingevuld.