Meerderheid plaatsing airco, tegenstemmers schakelen kantonrechter in

15 berichten aan het bekijken - 1 tot 15 (van in totaal 19)
 • Auteur
  Berichten
 • #10465
  Anoniem
  Deelnemer

   Goedenavond,

   Ik had deze week een extra ledenvergadering aangevraagd omtrent het plaatsen van een airco met buitenunit op mijn balkon achter. Dit omdat het afgelopen zomer heet was en het kwik bij mij 32 graden binnen heeft bereikt, tevens woon ik in een appartementencomplex met meerdere lagen en zicht op mijn balkon achter. Ik heb deze ledenvergadering gewonnen met een meerderheid van 1 stem voor, namelijk 15 voor, 14 tegen en 2 onthouding.

   Ik heb nog met de tegenstemmers proberen te bemiddelen door aan te bieden het zicht op de buitenunit te beperken maar dit mocht niet baten. De tegenstemmers beweren namelijk dat het geluidsoverlast met zich meebrengt en het aangezicht van het gebouw achteruit gaat. Een collega van mij heeft dit jaar een airco met buitenunit laten plaatsen van dezelfde capaciteit/aantal db namelijk Max. 57. Ik heb hem de buitenunit laten filmen om te bewijzen dat je deze niet hoort, ik heb deze video ook getoond op de extra ledenvergadering(je hoort de vin pas draaien als de telefoon tegen bijna tegen de unit aanzit) maar dit mocht evenmin niet baten. Ook heb ik aangeboden om ons Huishoudelijk Modelreglement van 1983 aan te passen zodat er geen luide airco’s met buitenunit geplaatst kunnen worden. Al deze bemiddelingen werden negatief ontvangen door de tegenstemmers.

   In artikel 3 van ons huishoudelijk reglement staan deze dingen die te maken kunnen hebben tot de betrekking van de airco met buitenunit:

   De volgende zaken zijn niet toegestaan zonder toestemming van het bestuur:

   • Antennes en/of schotels te plaatsen
   • Reclamebiljetten of boren in en aan de gemeenschappelijke ruimten aan te brengen.
   • Overige uitstekende voorwerpen, zoals vlaggen en bloembakken.
   • Het dak te betreden of constructies aan of op het dak aan te brengen.

   De voorzitter van ons bestuur heeft aangegeven dat de buitenunit op mijn balkon op trilbalken komt te staan en dus niet aan de gevel van ons complex word bevestigt, waardoor ik de extra ledenvergadering heb aan kunnen vragen, want als het sowieso niet mocht, had ik het de extra ledenvergadering ook nooit aangevraagd.

   Na de ledenvergadering waren de tegenstemmers het nog steeds niet met de uitslag en gaan de zaak dus voorleggen aan de kantonrechter.

   Nu zijn mijn vragen: hoeveel kans hebben de tegenstemmers dat de rechter hun gelijk gaat geven? En hoe lang zou het kunnen duren voordat ik een brief binnen krijg?

   Als jullie eventueel nog vragen hebben of advies zou ik dit graag van jullie ontvangen.

   Met vriendelijke groet,

   Kalebiljartbal

   • Dit onderwerp is gewijzigd 3 weken, 6 dagen geleden door .
   #10468
   Carla
   Deelnemer

    In antwoord op je vraag of de tegenstemmers gelijk gaan krijgen, kan/mag je hier geen sluitend antwoord op verwachten. Een rechter zal hoor en wederhoor toepassen en vervolgens de belangen gaan wegen.
    Echter op grond van hetgeen je aanreikt, een meerderheid die akkoord is gegaan….daarvan mag je uitgaan dat dit een juridisch kloppend besluit is geweest. ( mits ook aan alle andere voorwaarden is voldaan zoals het op een juiste wijze van bijeenroepen van de vergadering ). Waardoor vernietiging niet voor de hand ligt.
    Naar mijn, bescheiden, mening, zullen de tegenstemmers met goede argumenten moeten komen om het besluit alsnog te laten vernietigen. Een op voorhand aannemen dat er geluidsoverlast zal gaan plaats vinden, vind ik zelf geen sterk argument. Dat staat immers nog helemaal niet vast.
    Overigens de maatregelen die je noemt, die staan in het huishoudelijk reglement, welke uitsluitend kunnen worden toegestaan met instemming van het bestuur, is onjuist weergegeven. Het is niet het bestuur die wel of geen toestemming verleend maar de leden van de VvE, in vergadering bijeen.
    Met vriendelijke groet, Carla

    #10475
    Anoniem
    Deelnemer

     Bedankt Carla, ik had zo’n vermoeden dat ze niet heel sterk in hun recht zouden staan, maar dit zijn wel goede tegenargumenten die ik kan afgeven. Het besluit van de rechter zal het uitwijzen.
     Ik heb ook op internet lopen zoeken maar ik kan geen casus vinden waar iemand de kantonrechter inschakelt nadat een meerderheid het heeft goedgekeurd.
     In ieder geval bedankt voor de reactie.
     Met vriendelijke groet, Kalebiljartbal

     #10477
     Carla
     Deelnemer

      Graag gedaan. Wil je graag veel succes toewensen. Zou je zo vriendelijk willen zijn hier nog eens een melding te maken van de afloop?
      Even terzijde maar ik vraag mij, in deze, af, ( zo er door de VvE een advocaat in de armen wordt genomen? ) of een advocaat toch zo’n kwestie gaat verdedigen, terwijl hij/zij weet heeft van een juiste route én een juridisch kloppend meerderheidsbesluit? Of dat hij/zij de VvE gaat adviseren haar bezwaar in te trekken. 😉 Heb er, gelukkig, zelf nog niet eerder mee te maken gehad.
      Met vriendelijke groet, Carla

      #10478
      Anoniem
      Deelnemer

       Bedankt! Ik zal laten weten hoe het afloopt.
       Dat is een hele goede vraag, ik hoop dat de advocaat adviseert om het bezwaar in te trekken, want wat ik uit de vergadering heb begrepen gaat het om “aangezicht” en “geluidsoverlast”. Gezichtsverlies is volgens mij een heel breed begrip en over geluidsoverlast kunnen ze volgens mij nog niet klagen omdat zoals je al eerder aangaf: De unit er nog niet eens staat.
       Ik hoop dat je hier ook niet mee te maken zult krijgen Carla, het geeft een hoop zorgen op niks af.
       Met vriendelijke groet, Kalebiljartbal

       #10479
       Rob
       Deelnemer

        Eerst nog maar afwachten of de tegenstemmers daadwerkelijk ook naar de rechter stappen.
        Zeggen is 1, doen is iets anders.
        Nu de airco ook nog eens op het eigen balkon komt te staan zie ik persoonlijk ook niet zo veel argumenten om  dit besluit aan te vechten.
        Zelfs als je hem wel aan de gevel had willen hangen moeten de anderen eigenaren nog redelijke gronden hebben om de toestemming te weigeren.
        Hier in de VvE staan ook 3 airco’s (inverter-airco’s) en qua geluid valt het inderdaad echt reuze mee, ondanks dat ze bij mij in de buurt staan.
         

        #10480
        Anoniem
        Deelnemer

         Bedankt voor je reactie Rob, zoals ik deze mensen heb leren kennen, ga ik er wel van uit dat ze naar de kantonrechter stappen.
         Dat jullie allebei geen redelijke gronden kunnen vinden geeft mij persoonlijk al wat meer rust. Het enigste wat ik kan doen is afwachten, ik ga binnenkort wel contact opnemen met het bestuur om te kijken hoe de gang van zaken ervoor staan.
         Is het trouwens mogelijk dat de tegenstemmers een advocaat via de VvE nemen? Zo ja, moeten alle eigenaren dan meebetalen? Of zijn het alleen de bewoners die tegen zijn/degene die een aangetekende brief versturen?
         Met vriendelijke groet, Kalebiljartbal

         • Deze reactie is gewijzigd 3 weken, 6 dagen geleden door .
         #10482
         Carla
         Deelnemer

          @ Kalebiljartbal, over het wel of niet gebruik maken van een advocaat, lees hier het  volgende:
          https://www.nederlandvve.nl/vve-nieuws/vve-advocaat/
          Ik heb verder geen enkel idee hoe of het zit met het maken van kosten. ( bij voorbaat )
          Wanneer ik mij verplaats in b.v. een van de tegenstemmen, dan lijkt het mij voor hand liggen dat ik ( wellicht samen met andere tegenstemmers ) het proces aan zal gaan.
          Wanneer het door het bestuur, die de VvE vertegenwoordigd, wordt opgestart dan heeft het bestuur de toestemming van de vergadering daarvoor nodig. Kijk maar eens wat hierover in je Modelreglement/Splitsingsakte staat. (als voorbeeld: MR 1992, art.41, lid 4 ) Waarbij het maar de vraag is of die toestemming wordt verkregen, gezien je verkregen meerderheid. 😉
          Je zou je, op dit gebied, ook kunnen laten voorlichten door een rechtshulp instantie. Maar misschien weet @ Rob hier meer over te melden.
          Nog wat info: https://www.rechtspraak.nl/Organisatie-en-contact/Rechtsgebieden/Civiel-recht/Kantonrechter/Procedures/Paginas/Verzoekschriftprocedure.aspx
          Met vriendelijke groet, Carla

          #10483
          Carla
          Deelnemer

           Aanvullend: bij nader inzien denk ik dat de tegenstemmers de procedure opstarten tegen het besluit van de VvE. De VvE wordt dus gedaagde. Dan is er geen toestemming van de vergadering nodig. De VvE mag zich altijd verweren. Zoals uit de voorgaande info blijkt, hebben beide partijen geen advocaat nodig. Bij een eventuele veroordeling door de rechter, mocht deze in het nadeel van de VvE uitvallen ( dus verzoek tot vernietiging wordt niet gehonoreerd ) dan kunnen de kosten worden toebedeeld aan de VvE. Derhalve delen dan wel alle eigenaars in die kosten. ( ik denk dat het zo een beetje in elkaar steekt ) 😉
           Wellicht heeft @ Rob nog meer aanvullende info voor je.
           Met vriendelijke groet, Carla

           #10484
           Rob
           Deelnemer

            ik denk dat het zo een beetje in elkaar steekt

            Dat denk ik ook 😉

            Is het trouwens mogelijk dat de tegenstemmers een advocaat via de VvE nemen? Zo ja, moeten alle eigenaren dan meebetalen?

            Dat lijkt mij persoonlijk niet mogelijk.
            Naar mijn idee zijn alle kosten die de bezwaarmakers voor deze procedure maken in beginsel voor eigen rekening.
            De rechter zou kunnen beslissen dat de verliezende partij de proceskosten van de tegenpartij moet betalen.
            Wanneer de bezwaarmakers de zaak zouden verliezen komen ook die kosten alleen voor de betreffende eigenaar(s)
            Wanneer de VvE de zaak zou verliezen zijn deze kosten voor rekening van de VvE, en dus voor alle eigenaren, inclusief  de eigenaren die bezwaar maakten, tenzij de rechter daar een andere regeling voor zou hebben getroffen.
             

            #10485
            Anoniem
            Deelnemer

             Bedankt voor alle informatie Rob en Carla, het is me allemaal nu een stuk duidelijker.
             Ik houd jullie op de hoogte van het besluit.
             Met vriendelijke groet, Kalebiljartbal

             #10543
             Anoniem
             Deelnemer

              Beste Kalebiljartbal,
              Ik heb met interesse je verhaal gelezen over het plaatsen van de airco bij jullie VVE.
              Bij onze VVE willen een groot aantal bewoners ook een airco plaatsen. Dit willen we met een voorstel voorleggen aan de ALV. Nou las ik dat u een video had met het geluid van een buitenunit. Heeft u die nog? Die zou wel heel mooi als ondersteuning  kunnen dienen van ons voorstel. Zouden wij gebruik mogen maken van deze video? Mocht u er geen bezwaar tegen hebben dan kan ik een link sturen waar u de video naar toe kan kopiëren.
              Ik hoor het graag,
              Met vriendelijke groet,
              Ave Maria

              • Deze reactie is gewijzigd 3 weken, 6 dagen geleden door .
              #10545
              Anoniem
              Deelnemer

               Goedenavond allemaal,
               Bij deze een update, ik heb dinsdag te horen gekregen dat het verzoek tot besluit van vernietiging maandag bij de kantonrechter aan is gekomen, ik heb tot op heden nog geen dagvaarding in de brievenbus gekregen.. ik verwacht deze wel snel.
               @Ave Maria, ik heb de video geüpload op youtube: https://youtu.be/-ZZD-o3dr94
               Tevens heb ik deze ook nog op mijn telefoon staan.
               Met vriendelijke groet,
               Kalebiljartbal

               #10546
               Anoniem
               Deelnemer

                Beste Kalebiljartbal,
                Bedankt voor je video op Youtube. Hier kunnen we heel goed gebruik van maken.
                Met vriendelijke groet,
                Ave Maria

                #10547
                Anoniem
                Deelnemer

                 Beste Ave Maria,
                 Geen probleem! Blij dat ik kon helpen.
                 Met vriendelijke groet,
                 Kalebiljartbal

                15 berichten aan het bekijken - 1 tot 15 (van in totaal 19)
                • Je moet ingelogd zijn om een antwoord op dit onderwerp te kunnen geven.