VvE-beheerder heeft vergunning nodig voor verzekeringsadvies

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) heeft bevestigd dat beheerders van Verenigingen van Eigenaars (VvE‘s) een vergunning nodig hebben als zij adviseren of bemiddelen bij het afsluiten van VvE-verzekeringen. Volgens de AFM is er veel onduidelijkheid over de vraag wanneer er sprake is van bemiddelen of adviseren, en heeft daarom de criteria op haar website gepubliceerd.

De conclusie is dat er al vrij snel sprake is van bemiddelen en adviseren, zodat VvE-beheerders al snel verplicht zijn een vergunning aan te vragen.

Bemiddelen en adviseren

Bemiddelen is het als tussenpersoon tot stand brengen van een overeenkomst tussen twee partijen. Op grond van de Wet op het financieel toezicht (Wft) is daar sprake van als de VvE-beheerder meer doet dan het doorgegeven van de NAWTE-gegevens (Naam, Adres, Woonplaats, Telefoon, E-mail) van de VvE aan de verzekeringsmaatschappij of tussenpersoon. Dat betekent dat als de VvE-beheerder gegevens over het gebouw doorgeeft, zoals de herbouwwaarde en bouwaard, dat er al sprake is van bemiddelen. Ook werkzaamheden daarna kunnen onder bemiddelen vallen. De AFM noemt als voorbeeld: “het assisteren bij het beheer en de uitvoering van de verzekering.”

Als een VvE-beheerder aanbevelingen doet over een bepaalde verzekering aan de VvE-vergadering (ALV) of het bestuur van de VvE, dan is er sprake van adviseren. Zowel voor bemiddelen als adviseren is een vergunning van de AFM vereist.

AFM vergunning voor VvE-beheerders aanvragen

In de praktijk komt het er dus op neer dat een vergunning dus al vrij snel vereist is. Een vergunning kan via het digitaal loket (via de website van de AFM) aangevraagd worden. De VvE-beheerder dient wel te beschikken over de nieuwe Wft-diploma’s. VvE-beheerders hebben tot 24 december 2015 de tijd om een vergunning aan te vragen: als de VvE-beheerder de aanvraag tijdig doet, mag hij doorgaan met adviseren en bemiddelen totdat de AFM op de aanvraag heeft beslist. Vraagt de VvE-beheerder geen vergunning aan of wordt hem deze niet verstrekt, dan moeten zijn activiteiten worden aangepast.

Meer informatie treft u via onderstaande links naar de website van de AFM.

Dit bericht is geplaatst op  woensdag 30 september 2015.

Reacties


Discussiëren over dit onderwerp? Ga naar het VvE-Forum op VvE-Forum.nl

1 reacties over “VvE-beheerder heeft vergunning nodig voor verzekeringsadvies

  1. richard bakker schreef:

    hallo
    ik wil graag prijzen voor gebouwen verz. glas etc. voor 8 appartementen waarvan ik van 1 eigenaar ben en er is een VVE het is nu verzekerd maar wil het herzien
    gr.richard

Reageren op dit artikel kan hieronder.
Wilt u discussiëren of heeft u een vraag? Surf dan naar VvE-Forum.nl

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Alle velden gemarkeerd met * moeten worden ingevuld.