Geluidsoverlast in de VvE? Zorg voor een dossier!

De kantonrechter in Alkmaar behandelde onlangs een zaak over geluidsoverlast in een VvE. Een Vereniging van Eigenaren (VvE) had namelijk boetes opgelegd aan een VvE-lid dat met haar gezin overlast veroorzaakte. Maar de kantonrechter vond die boetes onterecht. Dat er overlast zou zijn, was namelijk niet uit een “objectieve bron” gebleken. Advocaat VvE-recht Robert van Ewijk bespreekt het vonnis.

Door: Robert van Ewijk | voorheen werkzaam bij AMS Advocaten, nu als advocaat werkzaam bij Yur.

VvE geeft boete wegens geluidsoverlast

In een complex waarin voornamelijk ouderen wonen, woont één gezin met kinderen in de leeftijd tussen de 14 en 17 jaar oud. De oudere bewoners klagen geregeld bij de VvE over overlast. Met name over harde muziek tot diep in de nacht. Omdat het klachten blijft regenen, legt de VvE op een gegeven moment een boete op van € 500,-. Er zou namelijk sprake zijn van onredelijke hinder, en dan op grond van het reglement een boete worden opgelegd.

Eigenaresse verzoekt vernietiging boetebesluit

De eigenaresse van het appartement is het niet met die boete eens. Zij vraagt de kantonrechter daarom om het boetebesluit te vernietigen. Zij voert (onder meer) aan dat van hinder geen sprake is, en dat de klachten van de oudere bewoners te wijten zijn aan hun leeftijd en de daaraan verbonden gezapige levenshouding. De rechter vindt echter dat de eigenaresse daarmee een groep mensen op grond van hun leeftijd bestempelt als een groep die om het minste of geringste last zou hebben van overlast.

Rechter: onredelijke hinder niet objectief vastgesteld

Daarentegen meent de rechter wel dat de door de advocaat van de VvE gestelde onredelijke hinder niet objectief is vastgesteld. Het enkele feit dat er is geklaagd en dat er politie langs is gekomen, is daarvoor onvoldoende. Er zou – om de overlast objectief vast te kunnen stellen – sprake moeten zijn van bijvoorbeeld een dagrapport of mutatiestaat van de politie. Omdat die stukken ontbreken, kan de rechter de overlast niet kwalificeren als onredelijk. Daarom is de boete onterecht opgelegd, en vernietigt de rechter het besluit. Het advies is daarom dus altijd om – als er sprake is van overlast – ervoor te zorgen dat er een sluitend dossier komt, waaruit de overlast objectief blijkt.

Dit bericht is geplaatst op  woensdag 22 maart 2017.

Reacties


Discussiëren over dit onderwerp? Ga naar het VvE-Forum op VvE-Forum.nl

3 reacties over “Geluidsoverlast in de VvE? Zorg voor een dossier!

  1. Pc schreef:

    Hoe is een politierapport het objectiveren van de overlast??

  2. cees riddering schreef:

    wat kan je als bewoner binnen een VvE doen als het bestuur geluidshinder veroorzaakt door het plaatsen van een machine buiten het grondgebied en als het bestuur weigert te reageren op je verzoeken dit aan te pakken ?

  3. cees riddering schreef:

    wat kan je als bewoner doen als je ziet dat een bestuur geld gebruikt wat niet aan het onderhoud van het pand wordt besteed en dan geluidsoverlast veroorzaakt??

Reageren op dit artikel kan hieronder.
Wilt u discussiëren of heeft u een vraag? Surf dan naar VvE-Forum.nl

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Alle velden gemarkeerd met * moeten worden ingevuld.