Veiligheidsrisico bij liften van 5 jaar en ouder

Liften van vijf jaar en ouder, of liften die op een later moment van een snelheidsregeling zijn voorzien, lopen een veiligheidsrisico. De kans bestaat namelijk dat een verminderde of falende werking van de remmen niet of onvoldoende wordt gedetecteerd. Het gevolg kan een ongecontroleerde beweging van de lift zijn. Hoewel de kans daarop klein is, zijn de gevolgen als het gebeurt ernstig. Hoe zit het met de liften van uw Vereniging van Eigenaren (VvE)?

Door: Liftinstituut
Redactie: Nederlandvve.nl

Incidenten met de remmen van liften

Naar aanleiding van enkele incidenten – geen ongevallen – heeft het Liftinstituut dit veiligheidsrisico gedeeld met de liftenbranche, de collega-keuringsinstanties en de overheid. Het risico werd onderkend en met name de liftbedrijven pleitten voor een gezamenlijke en eenduidige aanpak door de keuringsinstanties. Op dit moment wordt onderzocht welke extra controles bij liftkeuringen nodig zijn en hoe het certificatieschema moet worden aangepast.

Oplossing voor remprobleem oudere liften

De liftbedrijven kunnen in de situaties waarbij dit speelt, ook een oplossing bieden. Per lift zal ter plekke moeten worden bekeken in hoeverre het veiligheidsrisico aan de orde is. Wanneer het veiligheidsrisico aan de orde is, kan de Vereniging van Eigenaars (VvE) met het eigen liftonderhoudsbedrijf afstemmen wat de beste aanpak is. Wie de periodieke liftkeuring niet wil afwachten, kan natuurlijk ook zelf contact opnemen met het liftonderhoudsbedrijf.

Certificatieschema voor liften aangepast

Het ligt in de lijn der verwachting dat het voornemen van de keuringsinstanties om het certificatieschema aan te passen, medio september 2017 zijn beslag krijgt. Vooruitlopend hierop kan vanuit SBCL (Stichting Beheer Certificatie Liften) een bindend advies worden afgegeven. Na aanpassing van het certificatieschema kunnen VvE’s in voorkomende situaties een opmerking erover in het keuringsrapport verwachten.

Liftonderhoudsbedrijven anticiperen op het risico

Enkele liftonderhoudsbedrijven anticiperen bij het onderhoud nu al op het mogelijke risico door extra aandacht aan het remsysteem te geven. Ook heeft een aantal liftbedrijven aangegeven detectie van de goede remwerking standaard mee te nemen bij renovaties, hoewel dit nog niet wettelijk verplicht is.

Dit bericht is geplaatst op  dinsdag 4 juli 2017.

Reacties


Discussiëren over dit onderwerp? Ga naar het VvE-Forum op VvE-Forum.nl

Reageren op dit artikel kan hieronder.
Wilt u discussiëren of heeft u een vraag? Surf dan naar VvE-Forum.nl

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Alle velden gemarkeerd met * moeten worden ingevuld.